Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν μας πέφτει λόγος, αλλά… οι συντάξεις να κοπούν!


Το Ταμείο αναγνωρίζει έμμεσα ότι θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους η ακύρωση του μέτρου

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέρ της περικοπής των συντάξεων εξέφρασε και σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αλλά αναγνώρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση «σε αλληλεπίδραση» με τους Ευρωπαίους, χωρίς το Ταμείο να έχει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι έχουν την κύρια ευθύνη για τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Έτσι, αναγνώρισε ουσιαστικά ότι το θέμα των συντάξεων θα κριθεί από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, καταλήγουν στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Παρότι, όμως, δεν… πέφτει λόγος στο Ταμείο για τις τελικές αποφάσεις, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι μια αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα με την ενεργοποίηση των γνωστών αντιμέτρων.

Και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συνεπώς είναι αξιόπιστη. Είναι ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό και είναι σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας:  «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους».

Σημειώνεται ότι, εάν το υπόλοιπο των δανείων της Ελλάδας πέσει χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ, περίπου, η χώρα θα ξεφύγει από το αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας από το Ταμείο, το οποίο προβλέπεται για τις χώρες με δάνεια που υπερβαίνουν την ποσόστωση μιας χώρας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Για την έξοδο στην αγορά ομολόγων, ο κ. Ράις φάνηκε να συμπλέει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει βιασύνη για άμεση έκδοση ομολόγων. Η χώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και με το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Έτσι, μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς για έκδοση ομολόγων.

Ο κ. Ράις, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Ελλάδα, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία της επίσκεψης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα