Πολιτική

Στο χορό των αναβαθμίσεων μπαίνει η ελληνική οικονομία


Στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων το ελληνικό rating. Σημαντικός ο αντίκτυπος των αναβαθμίσεων στα ελληνικά ομόλογα και το Χρηματιστήριο

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού για την εκταμίευση της δόσης, καθώς και για τον οδικό χάρτη για το ελληνικό χρέος αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για σειρά αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα ελληνικά CDS (δηλαδή τα συμβόλαια που ασφαλίζουν έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν. Την αρχή έκανε ήδη η Moody's, η οποία ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι "credit positive". Στο τελευταίο της report υπογραμμίζει ότι απομακρύνεται το ρίσκο της κρίσης ρευστότητας για την Αθήνα. Όπως επισημαίνεται μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπάρχει όμως η βούληση για την χάραξη του οδικού χάρτη και των δράσεων που θα λάβουν χώρα από το 2018 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια συνδέονται με το πρόγραμμα και την υλοποίηση των όρων που έχει δεσμευτεί η Αθήνα. Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει, ότι τα ρίσκα υλοποίησης στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού στη χώρα αλλά και του αναβρασμού κοινωνίας και πολιτικών για τα νέα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το EurActiv είχε αναφέρει ότι εάν η αξιολόγηση είναι θετική και επιβεβαιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί έως και κατά 2 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης.

Στην παρούσα φάση, η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα υψηλού κινδύνου για χρεοκοπία. Συγκεκριμένα:

  • Στην κλίμακα Caa3 από την Moody’s που είναι 3 βαθμίδες υψηλότερα από το default. 
  • Στην κλίμακα Β- από την Standard and Poor’s που είναι 6 βαθμίδες υψηλότερα από το default. 
  • Στην κλίμακα CCC από την Fitch που είναι 4 βαθμίδες υψηλότερα από το default. 

Θετικός αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων

Η θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση της οικονομίας θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα, καθώς θα επιφέρει νέα μείωση στις αποδόσεις και κατ΄ επέκταση του κόστους δανεισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην προοπτική να βγει και πάλι στις αγορές, εκδίδοντας πιθανώς ένα 3ετές ομόλογο το καλοκαίρι του 2016.

Με φόντο τις εξελίξεις επί των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και την συμφωνία στο Eurogroup, ήδη η αγορά ομολόγων έχει αντιδράσει θετικά, με τις τιμές να ανεβαίνουν και τις αποδόσεις αντίστοιχα να καταγράφουν πτώση, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Στο ταμπλό, το 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 7% έναντι απόδοσης 7,28% στην χθεσινή συνεδρίαση, καταγράφοντας πτώση 22 μονάδων βάσης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου καταγράφει πτώση 120 μονάδων βάσης στο 7,16% από απόδοση 8,37% χθες.

Τα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης

Για τις 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού της Αθήνας με τους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι αναλυτές της Moody’s θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στις 22 Ιουλίου η Standard & Poor’s θα δημοσιεύσει το δικό της review της ελληνικής οικονομίας και αξιολόγησης, για να ακολουθήσει η Fitch, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις