Τράπεζες

Στο ΣτΕ κρίνεται η πληρωμή των συνταξιούχων της Εθνικής


Να μην πληρώσει για τις συντάξεις των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής της κατά των δύο εφαρμοστικών αποφάσεων του νόμου Πετρόπουλου ζητεί η Εθνική Τράπεζα από το ΣτΕ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητείται σήμερα.

Η τράπεζα είχε την υποχρέωση, βάσει της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για πληρωμή επικουρικών συντάξεων από το ενιαίο επικουρικό, ΕΤΕΑΕΠ, να καταβάλει το αργότερο την Παρασκευή, 28 Ιουλίου το ποσό των 36 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε αύριο, 2 Ιουλίου, να πληρωθούν αναδρομικά στους 16.500 δικαιούχους.

Όμως, δεν έχει καταβάλει αυτό το ποσό, καθώς περιμένει την απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Εάν δικαιωθεί, οι συνταξιούχοι θα χρειασθεί να περιμένουν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο και θα πληρωθούν από το ΕΤΕΑΕΠ μόνο εάν απορριφθεί η προσφυγή της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ δεν έχουν πληρωθεί επικούρηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση του λογαριασμού. Με τον τελευταίο νόμο, οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ με μείωση παροχών έως και 40%, ενώ η Εθνική υποχρεώνεται να καταβάλλει πρόσθετη εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης