Άμυνα & Διπλωματία

Στο πλευρό της Κύπρου η ΕΕ, μόνο τέσσερις στηρίζουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας


Ελλάδα, Ουγγαρία, Σουηδία και Λιθουανία υπέρ της Κύπρου για τις κυρώσεις

Στηρίζει την Κύπρο η ΕΕ, αλλά μόνο στα λάγια, καθώς μπορεί οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στη Ρουμανία να εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους αλλά μόλις τέσσερις τάχθηκαν υπέρ της Κύπρου για την επιβολή κυρώσεων. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

οι κυρώσεις 

O Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους ομολόγους του να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αναφέρει το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων και μεταδίδουν και άλλα ΜΜΕ.

Ωστόσο υπέρ των κυρώσεων τάχθηκαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι Βίκτορ Ορμπάν (Ουγγαρία), Νταλία Γκαρμπαουσκάϊτε (Λιθουανία), Στέφανς Λοέφβεν (Σουηδία) και Αλέξης Τσίπρα (Ελλάδα) και κανένας από τους μεγάλους της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) ή των μικρών.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,δήλωσε ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά οι εν λόγω κυρώσεις δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.

Προδρόμου

“Ουσιαστικά σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει την Τουρκία υπό επιτήρηση”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της Συνόδου του Σίμπιου, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την στήριξη που έλαβε από τους ομολόγους του. “Εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίηση μας για τη στήριξη που είχε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σίμπιου από τους ομολόγους του καθώς και για την ξεκάθαρη συμπαράσταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι η ενωμένη Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. “Σημαντική ακόμα αναφορά του κ. Τουσκ είναι ότι καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησε, σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης