Άμυνα & Διπλωματία

Ελλάδα-Κύπρος ζητούν από την ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας


Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τη στήριξη τους στην Κύπρο αποδοκιμάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, Ελλάδα και Κύπρος ζητούν μιά "ευρωπαϊκή απάντηση" στην Αγκυρα, με μέτρα και συγκεκριμένες ενέργειες.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, οι οποίοι παράλληλα πραγματοποίησαν επαφές με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες

 Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν  η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι «η Ε.Ε. είναι ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου», καθώς και η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο πλαίσιο της  άτυπης Συνόδου.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

 Πιέσεις και κυρώσεις

Στις συναντήσεις Τσίπρα και Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες συζητήθηκαν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ευρωπαϊκές ενέργειες κατά της Τουρκίας και αν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις  σε πρόσωπα που και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ε.Ε. μπορεί να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα με τα προενταξιακά κονδύλια, τις συζητήσεις για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του υπογράμμισε  την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο, εάν δεν φροντίσει ταυτόχρονα να αναβαθμίσει τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Αυτός ο ρόλος θα είναι αξιόπιστος μόνον εάν η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στα κράτη μέλη της», είπε ο κ.Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως ευρωπαϊκό και ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ζήτησα, στην επόμενη Σύνοδο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα τα απαραίτητα βήματα, τις ενέργειες και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε εάν συνεχισθεί αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες».

Μέτρα κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε., ζήτησε και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε, το θέμα θα εξεταστεί στις 28 Μαΐου στο έκτακτο συμβούλιο, ή στο κανονικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Μιλώντας στο Euronews ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων:

«Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για όσα συμβαίνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων».

.Τέλος, ανέφερε ότι «δεδομένου πως σήμερα είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν να ληφθούν εν καιρώ, εαν η Τουρκία συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα