Τράπεζες

Στο πλαφόν η τιμή των νέων μετοχών της Πειραιώς, θα αντλήσει 1,38 δισ. ευρώ


Ενημέρωση των επενδυτών για υπερκάλυψη της έκδοσης, στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης

Στο ανώτατο εύρος του ορίου τιμών που είχε θέσει η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου, καθώς είναι έντονη η ζήτηση στη διαδικασία της διεθνούς προσφοράς. Με αυτά δεδομένα, είναι πλέον οριστικό ότι η τράπεζα θα αντλήσει από την αύξηση το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ανάδοχοι ενημέρωσαν σήμερα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η έκδοση έχει υπερκαλυφθεί, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ζητήσουν στο εξής μετοχές σε τιμές χαμηλότερες του 1,15 ευρώ είναι πιθανό να μην λάβουν τίτλους.

Η Τρ. Πειραιώς θα εκδώσει 1,2 δισ. νέες μετοχές σε εύρος τιμών 1 - 1,15 ευρώ. Με τη μεγάλη υπερκάλυψη που ήδη σημειώνεται και φθάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τέσσερις φορές στο ποσό της διεθνούς προσφοράς, βέβαιο θεωρείται ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει στην τιμή του 1,15 ευρώ. Σημειώνεται ότι η διεθνής προσφορά και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα λήγουν ταυτόχρονα αύριο, Παρασκευή, στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Όπως ανέφερε χθες το «Σin», η αύξηση κεφαλαίου αναμενόταν να καλυφθεί με ευκολία, καθώς η εξαιρετικά χαμηλή τιμή διάθεσης προσελκύει σημαντικά διεθνή κεφάλαια. Tο σημαντικότερο αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι η μεγάλη αλλαγή των συσχετισμών στη μετοχική σύνθεση, που φέρνει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον στη θέση του αφεντικού της μεγαλύτερης σε ενεργητικό ελληνικής τράπεζας με τοποθέτηση μόλις 265 εκατ. ευρώ.

Πέραν των θεσμικών που αγοράζουν τις μετοχές σε εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση (με τη σχέση τιμής προς ενσώματα ίδια κεφάλαια κάτω από το 0,3) το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στους αποκαλούμενους cornerstone investors (μέτοχοι - ακρογωνιαίοι λίθοι), οι οποίοι θα πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα υποχωρήσει δραστικά, από  61,4% στο 27%, χαμηλότερα από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας που θα του επέτρεπε να μπλοκάρει αποφάσεις.

Επικεφαλής των μετόχων αυτών, που γίνονται τα νέα αφεντικά της Πειραιώς, είναι ο Τζον Πόλσον, ένας επενδυτής με ακραία κερδοσκοπική συμπεριφορά εδώ και πολλά χρόνια και χωρίς την παραμικρή σχέση με μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τράπεζες. Ο Πόλσον, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Πειραιώς για την αύξηση, θα βρεθεί με ποσοστό 18,62% μετά την ολοκλήρωσή της, διπλάσιο από αυτό που κατείχε στο παρελθόν, εισφέροντας μόνο 265 εκατ. ευρώ, για τον έλεγχο μιας τράπεζας με ενεργητικό 71 δισ. ευρώ.

Μαζί με τον Πόλσον, η ομάδα των βασικών μετόχων, που θα έχουν συνολικά ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 27% του ΤΧΣ, βρίσκονται ένας Έλληνας δισεκατομμυριούχος, ο Τέλης Μυστακίδης, επίσης χωρίς προηγούμενη εμπειρία μακροπρόθεσμου επενδυτή σε τράπεζες και το κερδοσκοπικό fund Helikon. Ο Μυστακίδης θα διαθέσει μόλις 40 εκατ. ευρώ και το Helikon 75 εκατ. ευρώ για να πάρουν, αντίστοιχα, 2,90% και 5,22% των μετοχών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης