Ασφαλιστική Αγορά

“Παίζεται” η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής -Χαμηλώνει το τίμημα- Αντιδράσεις


Από τα μνημόνια έχουμε βγει, αλλά οι ολέθριες επιπτώσεις τους συνεχίζονται: Κατ' επιταγήν μνημονιακών δεσμεύσεων και υπό την πίεση ευρωπαϊκών θεσμών και αμερικανικών συμφερόντων, η “κρατική” Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να εκποιήσει αντί πινακίου φακής την αποδοτικότερη θυγατρική της , την Εθνική Ασφαλιστική, που είναι leader του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Το ΔΣ της τράπεζας καλείται σήμερα να επικυρώσει μια μάλλον ειλημμένη απόφαση για την παραχώρηση της εταιρείας στο αμερικανικό fund CVC με όρους “ξεπουλήματος”: Τίμημα χαμηλότερο και από το ήμισυ της καθαρής θέσης που εμφανίζει η Εθνική Ασφαλιστική, μικρότερο απ' ό,τι είχε αρχικά γνωστοποιηθεί μέσω διαρροών και πώληση/μεταβίβαση  μεγαλύτερου πακέτου μετοχών (90%, αντί 75% που ήταν η αρχική υποχρέωση).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το CVC προσφέρει τίμημα μόλις 415 εκατ. ευρώ για το 90%, αποτιμώντας ολόκληρη της εταιρεία (το 100%) σε 460 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση είναι περίπου 1,08 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση αυτή αντιστοιχεί  μόλις στο 5πλάσιο των εκτιμώμενων καθαρών κερδών της χρήσης 2020 (Ρ/Ε 5), όταν ανάλογες αγοραπωλησίες ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη γίνονται στο 13πλάσιο (με Ρ/Ε 13).

Είναι μια κίνηση προφανώς μη συμφέρουσα για την τράπεζα, επιζήμια για το Δημόσιο, που είναι (μέσω ΤΧΣ) ο βασικός μέτοχος της και καταλυτικής σημασίας για την αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

 Συσχετισμοί - ΤΧΣ και ξένοι τραπεζίτες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες που διοχετεύονται από τραπεζικούς παράγοντες , το θέμα έχει κλείσει και η περαιτέρω διαδικασία είναι τυπική. Ομως, από άλλες πηγές αναφέρεται ότι τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί για την απόφαση του ΔΣ της τράπεζας, στο οποίο σημειωτέον μετέχουν εκπρόσωπος του ΤΧΣ και έξι ξένοι τραπεζίτες “εγκεκριμένοι” από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ενώ λοιπόν η διοίκηση της τράπεζας εισηγείται να γίνει αποδεκτή  η προσφορά του CVC, ορισμένα μέλη του ΔΣ της Εθνικής εκφράζουν αντιρρήσεις, αρνούμενοι να προσυπογράψουν απόφαση που μπορεί να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και να τους οδηγήσει μελλοντικά ενώπιον εισαγγελέων και ανακριτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες γι αυτό το deal.

Κατά πληροφορίες, “λευκό” θα ψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ, καθώς το Ταμείο δεν έχει λάβει αποφάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του  Μ. Chzurda έχει παραιτηθεί, ενώ υπό παραίτηση τελεί και η Εντεταλμένη Σύμβουλος  Μαρίκα Φραγκάκη.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι συσχετισμοί στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας  καθιστούν δυσχερή τη λήψη απόφασης. Δεν αποκλείεται λοιπόν η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής να κριθεί με οριακή πλειοψηφία, ή να αναβληθεί η λήψη απόφασης.

Επισημαίνεται ότι αν το ΔΣ της Εθνικής αποφασίσει τώρα να αποδεχθεί την προσφορά του CVC,  το ΤΧΣ θα κληθεί εν συνεχεία να εγκρίνει ή να απορρίψει αυτή την απόφαση, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής.

Το ΔΣ της Εθνικής που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη αποτελείται από 13 μέλη. Μετέχουν ο πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης (μη εκτελεστικό μέλος) , ο CEO Παύλος Μυλωνάς (εκτελεστικό μέλος), η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής (εκτελεστικό μέλος), ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ Περικλής Δρούγκας και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, η Αικατερίνη Μπερίτση, ο Αβραάμ Γούναρης και οι ξένοι τραπεζίτες Claude Piret, Anne Marion Bouchacourt, Wietze Reehoorn, Elena Ana Cernat, JP Rangaswami, Matthieu Kiss.

Αντιδράσεις εργαζομένων

Κατηγορηματική θέση κατά της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους όρους που προτείνει το CVC έχει λάβει ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρείας, ο οποίος σκοπεύει να προσφύγει και σε ένδικα μέσα, θεωρώντας ότι το κυοφορούμενο deal  είναι σκανδαλώδες, εις βάρος των συμφερόντων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου.

Σε σημερινή του ανακοίνωση  εκφράζει την άποψη ότι το ΔΣ της Εθνικής δεν θα συναινέσει τελικά σ' αυτό το επιζήμιο deal. Οι εργαζόμενοι προκρίνουν ως λύση την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο και τη διάθεση μετοχών της στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο η τράπεζα θα εξασφαλίσει πολύ υψηλότερο τίμημα και θα διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Αρκετά οικονομικά sites εμφανίζουν σήμερα τελειωμένη υπόθεση το ξεπούλημα της Εταιρίας μας στο fund της CVC.

Παρουσιάζουν επίσης σαν δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ, μετά μάλιστα από την επικύρωση της συνταγματικότητας του νόμου για τη μη αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εμείς πάλι δε θεωρούμε ότι θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ξεπούλημα τέτοιας μορφής και έκτασης.

Ας συνοψίσουμε τη δική μας θέση απέναντι σε όλες τις φημολογίες:

-Πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% των Ιδίων Κεφαλαίων της (Book Value), αντί € 324,7 εκατ. Η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρίας μας.

-Τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στη Generali, όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου.

-Βλέπουμε μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για «κλεισμένο deal»..

-Βλέπουμε διαχρονικά την αντιμετώπιση της πολιτικής εξουσίας στο ζήτημα, γεγονός που μας επιτρέπει βάσιμα να πιστεύουμε ότι είναι εξαρτημένη από συμφέροντα πολυεθνικών συμβουλευτικών εταιριών, οι οποίες είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από την μακρόχρονη διαδικασία ξεπουλήματος.

-Έχουμε απέναντί μας έναν δυνητικό αγοραστή, οποίος αντί να δείχνει ότι θέλει να αναπτύξει την Εταιρία μας, ανακοινώνει δημόσια ότι τη βλέπει σα βραχυπρόθεσμη επένδυση παραγωγής υπεραξίας για τους μετόχους του fund.

-Παρατηρούμε την καθημερινή απαξίωση της Εταιρίας μας από την ΕΤΕ, με στόχο να μειώσει - ευτυχώς χωρίς επιτυχία - την αξία της. Οι πελάτες, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι είναι παρόντες και εμποδίζουν τη συρρίκνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Εθνική Ασφαλιστική με μια 130χρονη ιστορική πορεία ορθής επιχειρηματικότητας και προσφοράς στέκεται όρθια στο πλάι των ασφαλισμένων της. Το εταιρικό δίκτυο πωλήσεων στέκεται δίπλα στους ανθρώπους της χώρας μας. Το δίκτυο Μεσιτών και Πρακτόρων εμπιστεύεται τη δύναμη, τη σιγουριά και την αξιοπιστία της Εταιρίας μας.

Οι εργαζόμενοι στηρίζουν την ιστορία της μεγαλύτερης Ελληνικής Εταιρίας και προσπαθούν να εξυπηρετούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα μέσα που τους έχουν δοθεί.

Η Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι μόνο εντυπωσιακοί οικονομικοί δείκτες και οικονομικές επιτυχίες. Είναι η εταιρία που οι άνθρωποί της δίνουν τον ορισμό της λέξης «εμπιστοσύνη» στην ασφαλιστική αγορά. Είναι η ιστορία των ανθρώπων και της διαδρομής της χώρας μας"

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης