Πολιτική

Στο μισό ο ΕΝΦΙΑ για 1.200.000 ιδιοκτήτες, μείωση 35% στις εισφορές επαγγελματιών


Επιστροφές αναδρομικών, επιδότηση ενοικίου/δανείου, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ- Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες του Α. Τσίπρα

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% ή κατά 30% μεσοσταθμικά από το 2019, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών έως 35%, τη μείωση του ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων, την επιστροφή αναδρομικών, σε ένστολους και πανεπιστημιακούς, αλλά επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, περιλαμβάνει το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της; 83ης ΔΕΘ.

Το κόστος των ελαφρύνσεων όπως είπε, είναι εντός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο είναι εγκεκριμένο από τους θεσμούς και δεν πρόκειται να δημιουργήσει τριβές και αμφισβητήσεις. Επίσης για το θέμα των συντάξεων είπε ότι αυτό θα κριθεί τον Οκτώβριο στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή τους από την 1-1-2019.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν παρασύρθηκε από την παροχολογία, αλλά οι εξαγγελίες του ήταν εντός του πλαισίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο δίνει περιθώριο παροχών περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Με την κίνηση αυτή, ικανοποιεί τις προσδοκίες (εν μέρει) του κόσμου που περίμενε ελάφρυνση βαρών, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και χωρίς να διαταράσσει τις σχέσεις με τους θεσμούς και τις αγορές.

Αναλυτικότερα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και πως αυτές μεταφράζονται είναι οι ακόλουθες:

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τέλος του 2018 θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και το 30% μεσοσταθμικά για όλους. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώτη και από 1/1/2020 η δεύτερη.
Ακόμη, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή του φόρου ώστε «να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια». Δηλαδή θα αλλάξουν οι συντελεστές, ώστε να ελαφρύνεται η χαμηλής αξίας ιδιοκτησία και τα βάρη θα μεταφερθούν στις μεγάλες ιδιοκτησίες.

Ασφαλιστικές εισφορές: Αισθητή μείωση, κατά 35% των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ μειώνεται και η εισφορά για την επικουρική ασφάλιση των γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών.
Ειδικότερα όπως είπε ο Πρωθυπουργός, από 1/1/2019 μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Επιδότηση εισφορών νέων: Επιδοτούνται από το 2019 έως και 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων έως 25 ετών.
Πιο συγκεκριμένα από το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων θα επιδοτούνται κατά 50%, ενώ από το 2020 θα επιδοτούνται κατά 100%.
Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην πάταξη της ανεργίας των νέων ηλικίας έως 25 ετών, η οποία είναι σε υψηλά επίπεδα και μόνο τον περασμένο Ιούνιο έπεσε κάτω από 40%, μετά από μια δεκαετία.

Μείωση φόρου επιχειρήσεων: Μειώνεται σταδιακά σε βάθος τετραετίας ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων, από το 29% στο 25%. Δηλαδή για το 2019, ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 28%, στο 27% το 2020, στο 26% το 2021 και στο 25% το 2022. 
Από το 2019 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ το χρόνο) για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Δηλαδή, τα ανενεργά μπλοκάκια, δεν θα βαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος, όπως ισχύει σήμερα.

ΦΠΑ: Από την 1η/1/ 2021 μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής, από το 24% μειώνεται στο 22% και ο μειωμένος συντελεστής από το 13%, μειώνεται στο 12%.
Επιδότηση ενοικίου/στεγαστικού: Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Σημειώνεται, ότι εκτός από το ενοίκιο, θα επιδοτούνται και οι δόσεις του στεγαστικού δανείου, το οποίο αφορά 1η κατοικία.

Αναδρομικά: Μέχρι το τέλος του 2018, θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν στις μειώσεις μισθών που έγιναν το 2012 από την Κυβέρνηση Σαμαρά οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, αλλά δεν επιστράφηκαν μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 επιστράφηκαν στους συνταξιούχους παράνομες κρατήσεις επί των συντάξεων που επιβλήθηκαν επίσης το 2012.

Τι είπε για τις συντάξεις

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της μείωσης ή όχι των συντάξεων έως 18% από την 1-1-2019 ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι: «η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

»Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

»Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

Και κοινωνικό μέρισμα

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης η διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, για τρίτη διαδοχική χρονιά. Η τελική απόφαση για το αν θα δοθεί και σε ποιους και με ποια διαδικασία θα ληφθεί στο τέλη του έτους όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την διαμόρφωση του υπερπλεονάσματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης