Αγορές

Στο κόκκινο και με χαμηλό τζίρο το χρηματιστήριο – Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές


Χωρίς δυνάμεις και… διάθεση να υποστηρίξει το θετικό μομέντουμ στο άνοιγμα της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο κινήθηκε σε πτωτικό έδαφος, με τους πωλητές να κινούν τα νήματα και τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει σε χαμηλά επίπεδα.  Η εγχώρια αγορά συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας γύρω από το κρίσιμο όριο των 1.450 μονάδων, από το οποίο σήμερα πέρασε κάτω από τον πήχη.

Οι τραπεζικές μετοχές  αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς για την αρνητική εικόνα της αγοράς, με προεξέχουσα αυτή της Εθνικής Τράπεζας που κατέγραψε απώλειες -2,42%.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις και ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της απόφασης της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της να προβλέψει μόνο μία μείωση έως το τέλος του 2024. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί -1,91%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει -0,78% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά -1,94%.

Σημείο αναφοράς για το χρηματιστήριο αποτελούν οι μακροοικονομικές ειδήσεις αλλά και τα επιχειρηματικά deals που έχουν κλείσει ή και βρίσκονται προς ολοκλήρωση. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επηρεάζει την αξιολόγηση των επενδυτών για τη συνθήκη που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία. Στο ραντάρ των επενδυτών είναι η κυοφορούμενη πώληση της TEΡΝΑ Ενεργειακή στη σαουδαραβική Masdar και η εξαγορά της Ηλέκτρωρ από τη Motor Oil.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.438,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,88%.Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.457,35 μονάδες (+0,42%) και κατώτερη στις 1.438,24 μονάδες (-0,90%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό -0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό -0,98%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,24%

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,50%), της Σαράντης (+0,72%) και της Τιτάν (+0,49%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-2,42%), της Μυτιληναίος (-2,08%), της Πειραιώς (-1,57%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,44%).

Ανοδικά κινήθηκαν 27 μετοχές, 84 πτωτικά και 7 παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις