Χρηστικά

Αύξηση καταθέσεων μέσα στην πανδημία:«Κουμπωμένες» οι επιχειρήσεις (πίνακας)


Την ώρα που οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν, αναιμική είναι η άνοδος που παρουσιάζουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ενώ αναιμική είναι η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά την ίδια περίοδο.

Η αύξηση των καταθέσεων αποδίδεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του κορονοϊού και της βαθιάς ύφεσης που επέφερε και αντανακλά την αυτοσυγκράτηση των επιχειρήσεων για δαπάνες και επενδύσεις.

Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει περισσότερο για τα νοικοκυριά, που είναι εξαιρετικά συγκρατημένα για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ρούχων και υποδημάτων ενώ περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα που είναι η διατροφή.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα επιδοτούμενα δάνεια και τα γενικότερα μέτρα στήριξης. Αντίθετα τα νοικοκυριά, δεν έτυχαν μέτρων στήριξης, ενώ η αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, δόθηκε μεν σε συγκεκριμένους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν έλαβαν τους μηνιαίους μισθούς τους, οι οποίοι θα ήταν πολύ υψηλότεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, αυξήθηκε κατά 10,90 δισ. ευρώ και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 153,14 δισ. ευρώ, από 142,24 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, προ της πανδημίας.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 3,93 δισ. ευρώ ή κατά 3,4% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 120,22 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων (συνολικά) αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά 6,96 δισ. ευρώ, ή κατά 26,8% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 32,92 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι καταθέσεις των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (δηλαδή χωρίς τις ασφαλιστικές, επενδυτικές κ.λπ.) αυξήθηκαν κατά 7,21 δισ. ευρώ ή κατά 32,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 29.453 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, κατά την ίδια περίοδο, μειώθηκαν κατά 246 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπό τους θα υποχώρησε σε 3,47 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

katatheseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης