Αγορές

Στην πρέσα μετοχές και ελληνικά ομόλογα


Διατηρείται το χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι πιέσεις συνεχίσθηκαν σήμερα για τρίτη κατά σειράν ημέρα. Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι δύο βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε οριακά θετικά με ανοδική αντίδραση της τελευταίας στιγμής.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων, απομακρυνόμενες από τα ιστορικά χαμηλά. Του 5ετούς ανέβηκε κατά 4 μονάδες βάσης και στο 0,914%. Του 10ετούς περίπου κατά 5 μβ, στο 1,647%.

Μεταβλητότητα και ρευστό σκηνικό στις διεθνείς αγορές, με τον DAX  να ανακάμπτει λίγο πριν από το κλείσιμο και τον Dow Jones  να κινείται πτωτικά στο πρώτο δίωρο  των συναλλαγών στη Wall Street.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση πρόσκαιρης διόρθωσης, αποτιμώντας με περισσή… φειδώ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε στη ΔΕΘ.

 Τράπεζες και Ελληνικό/Lamda

Αντικείμενο προβληματισμού και οι τράπεζες, για τις οποίες η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα ότι το νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων που θα έχει αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους.

Οι βασικοί δείκτες και το γενικότερο κλίμα στην αγορά επηρεάστηκαν αρνητικά από την «καταβύθιση» της μετοχής της  Lamda (-8,8%), που αποδίδεται πρωτίστως  σε πληροφορίες ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το project  στο Ελληνικό.

Η πτώση αυτή αποτελεί παράλληλα έκφραση αποδοκιμασίας και απογοήτευσης της αγοράς για το γεγονός ότι η έναρξη του έργου πηγαίνει άλλους  6-9 μήνες πίσω, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα «έμπαιναν μπουλντόζες» αμέσως μετά τις εκλογές.

Μετοχές και Δείκτες

Ενδεικτικό των τάσεων που διαμορφώνονται στο ΧΑ είναι το γεγονός ότι πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό  ο δείκτης FTASE25 των blue chips υποχώρησε περισσότερο από τον τραπεζικό.
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με διακυμάνσεις και πτωτική τάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 849,81 μονάδες, ισορροπώντας στην «κόψη του ξυραφιού» καθώς οι 850 μονάδες είναι σημείο στήριξης και ενδεχόμενη διάσπαση της μπορεί να ανοίξει νέο καθοδικό κύκλο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,08%, τερματίζοντας στις 2.103,81 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε από +1,87% έως -1,64% και έκλεισε με άνοδο 0,10% στις 768,77 μονάδες. Από τις μετοχές του θετικό πρόσημο διατήρησε μόνον η Alpha, που ανέκαμψε το τελευταίο ημίωρο και τερμάτισε με +1,4%.  0,9%,  Πειραιώς και Εθνική -0,4%, Eurobank -0,7%, Attica Bank -0,4%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+1,2%).  Με τις μεγαλύτρες απώλειες Lamda -8,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -5%, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ -4%,  Βιοχάλκο -2,6%, Coca-Cola -2,4%, ΑΔΜΗΕ -2,3%.

Διαβάστε επίσης