Αγορές

Οι εξαγγελίες δεν έπεισαν το χρηματιστήριο


Αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο, πιέσεις στις τράπεζες, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι εξελίξεις  περί το Brexit συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Οι εξαγγελίες και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ικανοποίησαν τους… τηλεθεατές, όχι όμως και τις αγορές. Αρνητική η αντίδραση στο χρηματιστήριο, «μουδιασμένη» η αγορά ομολόγων, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» τα σχόλια των αναλυτών, που επισημαίνουν τις δυσκολίες υλοποίησης των σχεδιασμών και επίτευξης των στόχων.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στο ΧΑ και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν καθοδικά, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.. Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά blue chips.

Εν αναμονή ΕΚΤ και Eurobank

Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα, με μικρές αποκλίσεις τιμών/αποδόσεων από τα επίπεδα της Παρασκευής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.Για την ελληνική αγορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Εκεί θα τεσταριστούν αντιδράσεις και διαθέσεις για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί τι δημοσιονομικά περιθώρια θα έχει την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα το ΧΑ επιχειρεί να αποτιμήσει τις προοπτικές που διαμορφώνουν σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στα θέμα φορολογίας, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Τα σχέδια για τη ΔΕΗ αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, όπως δείχνει η μεγάλη πτώση της μετοχής. Προβληματίζουν επίσης οι καθυστερήσεις στο project του Ελληνικού - ένδειξη η υποχώρηση της μετοχής της Lamda.

Μετοχές και δείκτες

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τράπεζες, που πρέπει να προχωρήσουν τον Σεπτέμβριο σε νέες κινήσεις για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και την περιστολή του λειτουργικού τους κόστους, ώστε να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και να αυξήσουν την κερδοφορία.

Οι μετοχές τους έχουν μπει από την προηγούμενη εβδομάδα σε τροχιά διόρθωσης και σήμερα  βρίσκονται πάλι «στην πρέσα». Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε σήμερα -3,69% και τερμάτισε με -1,95%, μετά από ισχυρή ανοδική αντίδραση στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.
 Πρώτη σε απώλειες η Attica Bank (-4%). Εθνική -3,4%, Πειραιώς και Eurobank -1,6%, Alpha -1,4%,

Ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,22% τερματίζοντας στις 858,8 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -1,67% (στις 854,69 μονάδες).
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,32% στις 2.126,9 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατήρησαν μόνον τα Jumbo (+1,1%), η Motor Oil (+0,7%) και οριακά ο ΟΠΑΠ (+0,2%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες η ΔΕΗ (-5,2%), ο Σαράντης (-3,5%), η Lamda (-3%) και η  Coca-Cola (-2,5%).

Διαβάστε επίσης