Αγορές

Δυσπιστία στο ΧΑ για το «πακέτο Μητσοτάκη»


Οι εξαγγελίες και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ικανοποίησαν τους… τηλεθεατές, όχι όμως τις αγορές. Αρνητική η πρώτη αντίδραση στο χρηματιστήριο, «μουδιασμένη» η αγορά ομολόγων, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» α σχόλια των αναλυτών.

Εντεινόμενες πιέσεις εκδηλώνονται στο ΧΑ και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται καθοδικά, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.. Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά blue chips.  Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα, με μικρές αποκλίσεις τιμών/αποδόσεων από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις  περί το Brexit συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.  Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα η ελληνική αγορά επιχειρεί να αποτιμήσει τις προοπτικές που διαμορφώνουν σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στα θέμα φορολογίας, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τράπεζες, που πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε νέες κινήσεις για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και την περιστολή του λειτουργικού τους κόστους, ώστε να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και να αυξήσουν την κερδοφορία.

Οι μετοχές τους έχουν μπει από την προηγούμενη εβδομάδα σε τροχιά διόρθωσης και σήμερα  βρίσκονται πάλι «στην πρέσα». Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά  2,30%  και βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας. Εθνική και Attica Bank χάνουν περίπου 3,2%,  Eurobank και Πειραιώς -2,4%, Alpha -1,6%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,25% στις 858,5 μονάδες.  Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,20% στις 2.130 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατηρεί μόνον η Motor Oil (+0,7%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -2,7%,  ΑΔΜΗΕ και Jumbo -2%,  Τιτάν και Βιοχάλκο -1,7%, Cenergy και Coca-Cola -1,2%.

Διαβάστε επίσης