Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού οι αγορές - Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές - Ισορροπεί το ΧΑ


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πάλι οι αγορές, μπροστά στην απειλή του επιταχυνόμενου πληθωρισμού και στην προοπτική ανόδου του κόστους χρήματος με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, την ώρα που η πανδημία συνεχίζεται, προκαλώντας αρρυθμίες στην οικονομία και σοβαρές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις. Εύθραυστες ισορροπίες και οριακές απώλειες στο ΧΑ, όπου η Εθνική "έσωσε την παρτίδα" για τις τράπεζες. Ευτυχώς ακολουθεί Σαββατοκύριακο και ως τη Δευτέρα πολλά μπορεί να αλλάξουν επί τα βελτίω.

Οι ανησυχίες εντείνονται μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση (Dow Jones -0,75%, S&P -0,35%, Nasdaq +0,40%), παρασύροντας χαμηλότερα και τους ευρωπαϊκούς, που βρίσκονταν ήδη στο κόκκινο. "Βουτιά" -1,75% πραγματοποιεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, -0,80% ο γαλλικός CAC-40.

Νωρίτερα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονταν στα ευρωπαϊκά ομόλογα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε 8 μονάδες βάσης υψηλότερα, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών εκτοξεύθηκαν στα επίπεδα των εκλογών του 2019 και του 10ετούς άγγιξε το 2,10%! η απόδοση του 10ετούς! Νέα υψηλά 7ετίας σημείωναν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Αρνητικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, που εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προδιαγράφοντας ουσιαστικά μία σφιχτή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, με αύξηση του κόστους χρήματος.

Στην καταβύθιση των ελληνικών κρατικών χρεογράφων συνέβαλαν οι ανησυχίες για το εύρος της στήριξης που μπορεί να παράσχει η ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου "πανδημικού" προγράμματος τον Μάρτιο.

 Μετοχές και δείκτες

Θετική η τελική εικόνα της συνεδρίασης στο ΧΑ, στην οποία πρωταγωνίστησαν η Εθνική και η Intracom, δίνοντας στήριξη στους δείκτες και κατεύθυνση στην αγορά. Νέα υψηλά 12μήνου κατέγραψαν Εθνική, Eurobank, Τρ. Ελλάδος, OTE και Profile.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε μεγάλο εύρος διακύμανσης με εναλλαγές προσήμων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,56% στις 951,44 μονάδες και χαμηλό -0,56% στις 940,8. Εκλεισε στις 945 μονάδες,υποχωρώντας κατά 0,12%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,11%, τερματίζοντας στις 2.296,01 μονάδες. Με +0,77% έκλεισε ο FT40M των mid caps, βοηθούμενος από τη μεγάλη άνοδο της Intracom.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,84% και και τερμάτισε με κέρδη 0,95%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +2,8%. Alpha +0,6%, Eurobank και Τρ. Ελλάδος +0,4%, Attica -6%, Πειραιώς -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,3%, Ελλάκτωρ +1,2%, Quest +1,1%, Σαράντης +0,8%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +0,4%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΕΥΔΑΠ -2,6%, Lamda  -1,9%, Τιτάν -1,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΟΠΑΠ -1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, Coca-Cola -0,8%.

 Στα mid caps εντυπωσίασε η ισχυρή ανοδική αντίδραση της Intracom, που κέρδισε 5,5% με συναλλαγές 761 χιλιάδων τεμαχίων. Ακολούθησαν Cenergy +3,7%, Ολυμπιακή Τεχνική +2,4%, Κρι-Κρι +2,2%, Φουρλής +1,8%. Στον αντίποδα Αβαξ και Entersoft -1,8%, EXAE -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα