Οικονομία

Βουλιάζουν τα ελληνικά ομόλογα- Πάνω από 2% η απόδοση του 10ετούς!


Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου - τερματισμό του έκτακτου “πανδημικού” προγράμματος (PEPP) της ΕΚΤ.

Αν και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους, στις αγορές επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος και το εύρος αυτής της στήριξης, σε μιά περίοδο μάλιστα που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται, με διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του συνολικού χρέους.

Μετά από ένα 10ήμερο πιέσεων, οι τιμές των ελληνικών καταποντίζονται – οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν σήμερα αλματωδώς. Ο φόβος του πληθωρισμού και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων προκαλούν έντονες πιέσεις και στα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που κινούνταν το πρωι σταθεροποιητικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 5 μονάδες βάσης, του γαλλικού κατά 6, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται 8 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. σταθεροποιητικά,

Η απόδοση του ελληνικού  10ετούς εκτινάχθηκε σήμερα μέχρι το 2,096%(!), περίπου 22(!) μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.Τώρα κινείται στο 2,062%.

Στα επίπεδα αυτά είχε βρεθεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, και στα τέλη Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε το πρώτο κύμα πανδημίας. Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο 2021 η απόδοση είχε πέσει μέχρι το 0,528%.

Ρεκόρ  21 μηνών σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 1,158%, ενώ νωρίτερα “έγραψε” 1,210%. 

 Εάν οι αποδόσεις δεν υποχωρήσουν αισθητά το επόμενο δίμηνο με τη βοήθεια ουσιαστικών παρεμβάσεων από πλευράς ΕΚΤ, θα δυσχερανθεί η προσπάθεια δανεισμού τις χώρας από τις αγορές και θα αυξηθεί αναπόφευκτα το κόστος δανεισμού.

Ισχυρή άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Ισχυρή ανοδική εικόνα παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες και οι αποδόσεις των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς έφτασε στο 0,1750%, ενώ χθες έκλεισε στο 0,149%. Το γαλλικό δεκαετές κινείται αυτή την ώρα στο 0,617% (η χθεσινή απόδοση ήταν 0,585%) και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς βρίσκεται στο 1,704%, όταν χθες έκλεισε στο 1,644%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα