Οικονομία

Στην «εντατική» ο τουρισμός λόγω κορονoϊού


Ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών, για τις επιπτώσεις στην οικονομία της «θωρακισμένης Ελλάδας»

Το δεύτερο ισχυρό πλήγμα, μετά τις μεγάλες απώλειες από την αγορά της Κίνας, δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανησυχία επικρατεί στον κλάδο, για τη συνέχεια και ειδικά για την πορεία των προκρατήσεων, για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο κορονοϊός, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία και ο πρώτος κλάδος που φέρεται να πλήττεται, είναι ο τουρισμός.

Η εξέλιξη αυτή, προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο βλέπει, πως ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολος, αφού και μόνο η επίδραση από τον τουρισμό θα αποδυναμώσει αρκετά την αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών.

Εφόσον δεν ανακοπεί η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, τότε θα πληγούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, εμπόριο, εξαγωγές, εισαγωγές υλών κ.λπ. και οι οικονομικές συνέπειες στη «θωρακισμένη Ελλάδα» που έλεγε προ ημερών η κυβέρνηση θα είναι τεράστιες.

Σοβαρές ζημιές σε πόλεις με μεγάλα καρναβάλια 

Ήδη, η ζημιά για την τοπική οικονομία της Πάτρας είναι ανυπολόγιστη, μετά την ακύρωση του φημισμένου Καρναβαλιού, ενώ αντίστοιχες είναι οι ζημιές και σε άλλες πόλεις της χώρας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως η Σκύρος, Ξάνθη, η Νάουσα, η Κοζάνη το Ρέθυμνο.

Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και διπλή ζημιά, επειδή τα ξενοδοχεία έχουν λάβει προκαταβολές, μέρος των οποίων θα πρέπει να επιστραφεί, ενώ έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα εμπορεύματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προμηθεύονταν και φυσικά δεν θα καταναλωθούν στο σύνολό τους.

Πάντως επικρίνουν την πολιτική ηγεσία, ότι πανικόβαλε χωρίς λόγο των κόσμο με την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ αντίθετα δεν ματαίωσε άλλες εκδηλώσεις όπου πραγματοποιούνται συναθροίσεις κόσμου, όπως είναι οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, κ.λπ.

Πάσχα, συνέδρια και προκρατήσεις 

Τα επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η περίοδος του Πάσχα, αλλά μέχρι τότε, θα παρακολουθούν με αγωνία την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Από παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι είναι μουδιασμένοι, τονίζεται ότι, όλα θα κριθούν από την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά.

Ήδη έχουν διακοπεί οι πτήσεις της Airchina από το Πεκίνο, που σημαίνει αυτόματη μείωση της εισροής τουριστών από την τεράστια αγορά της Κίνας.Σημειώνεται ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες

Ένας άλλος ορατός κίνδυνος είναι τα σοβαρά πλήγματα στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι πιθανότητες ακύρωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ, αυξάνονται, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και σε εκείνες των επισκεπτών. Κυρίως την άνοιξη πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, με χιλιάδες συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Αν για λόγους δημόσιας υγείας ματαιωθούν οι οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ μεγάλη. Σημειώνεται, ότι ήδη αναβλήθηκε το Οικονομικό Forum των Δελφών.  

Επίσης, παγκοσμίως ο κόσμος εμφανίζεται διστακτικός για την πραγματοποίηση ταξιδιών αυτή την περίοδο που εξαπλώνεται ο νέος ιός, και πολλοί ακυρώνουν ακόμη και προγραμματισμένα ταξίδια. Η μείωση της ζήτησης που έχει προκληθεί από τη διάδοση της επιδημίας του κορονοϊού έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές αερογραμμές να μειώσουν τα δρομολόγιά τους. Επίσης, η ακύρωση της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4-8 Μαρτίου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 10.000 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες, αποτυπώνει το γενικότερα κακό κλίμα στον τομέα του τουρισμού.

Μιά πολύ δύσκολη χρονιά 

Όλα αυτά δείχνουν ότι, ο ελληνικός τουρισμός φέτος, θα περάσει μια δοκιμασία και είναι εξαιρετικά δύσκολο θα προσεγγίσει την επίδοση του 2019.  Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις, αναφέρουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι και την τραυματική εμπειρία για τον τουρισμό από τον ιό SARS, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Το περασμένο έτος καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ, το 2018 και 14,6 δισ. ευρώ, το 2017.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 11,5% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση κατά 16,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ.  ευρώ.

Διαβάστε επίσης