Επιχειρήσεις

Στη Βουλή το ν/σ για εισαγωγή του εταιρείας του αεροδρομίου στο ΧΑ -Βήμα αποκρατικοποίησης


 Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο ολοκληρώνονται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο  της εταιρείας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος («Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ») και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της, με πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι μετοχές αυτές θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή, σε θεσμικούς επενδυτές και σε υφιστάμενους μετόχους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Υπερταμείο θα διατηρήσει τη συμμετοχή του 25%.

Επισημαίνεται ότι μέτοχοι της εταιρείας είναι τώρα το Υπερταμείο με ποσοστό 25 %, το ΤΑΙΠΕΔ (30 %), το καναδικό ασφαλιστικό Ταμείο PSP μέσω της εταιρείας Avi Alliance (40 %) και ο όμιλος Κοπελούζου (5%).

Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τις απαραίτητες αλλαγές για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Οι βασικότερες τροποποιήσεις που επέρχονται αφορούν:

-Την κατάργηση των περιορισμών ως προς το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων που έθετε η αρχική σύμβαση.

-Αλλαγές που απορρέουν από τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης.

-Την διαδικασία με την οποία η εταιρεία συνάπτει διαφόρων ειδών συμβάσεις μεγάλης διάρκειας (μίσθωσης, παραχώρησης κλπ.)

 Τα warrants της Aegean

Με το ίδιο σχέδιο νόμου κυρώνεται επίσης η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και της αεροπορικής εταιρείας Aegean με την οποία η εταιρεία αγόρασε από το Δημόσιο τα warrants (δικαιώματα κτήσης μετοχών) που εκδόθηκαν το 2021 στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της εταιρείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 85,4 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενο την υψηλότερη τιμή στην οποία είχαν φθάσει οι μετοχές της εταιρείας μετά τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα