Επιχειρήσεις

Με τιμή διάθεσης 10 ευρώ οι μετοχές της εταιρείας του Αεροδρομίου (ΔΑΑ) - Μοιράζει 100 εκατ. στους μεγαλομετόχους


Κέρδη της τρέχουσας και παρελθουσών χρήσεων - ένα  συνολικό ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ - θα μοιράσει στους μετόχους της η εταιρεία του αεροδρομίου ("Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών" -ΔΑΑ), πριν διαβεί την πόρτα του Χρηματιστηρίου και γίνει πολυμετοχική.

Τα 100 εκατ. θα δοθούν υπό μορφή προμερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου στους νυν μετόχους: ΤΑΙΠΕΔ 55%, PSP Investments (καναδικό ασφαλιστικό ταμείο) 40%, όμιλος Κοπελούζου 5%.

 Η εταιρεία εμφανίζει υψηλή κερδοφορία (188,6 εκατ. ευρώ μετά από φόρους στο 9μηνο) και προαιρετικά αποθεματικά 105 εκατ. Αυτά έχει τη δυνατότητα να τα διανείμει τώρα, ή μετά την είσοδο της στο ΧΑ, προκειμένου να "ανταμείψει" και τους νέους μετόχους.

Η διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο ξεκίνησε επίσημα, με την πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 4 Δεκεμβρίου, η οποία θα εγκρίνει την είσοδο της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Θα ακολουθήσει νέα έκτακτη γενική συνέλευση για διανομή προμερίσματος και κερδών παρελθουσών χρήσεων.

Η εισαγωγή στο Χ.Α θα γίνει με διάθεση υφιστάμενων μετοχών από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Από το 55% που κατέχει, το Ταμείο θα διαθέσει το 30% των μετοχών (δηλαδή 90 εκατ. μετοχές) και υπολογίζεται ότι θα εισπράξει περί τα 900 εκατ. ευρώ

Η διάθεση των μετοχών θα γίνει με δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα και με διαδικασία book building στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ και οι σύμβουλοί του έχουν θέσει στόχο αποτίμησης της εταιρείας τα 3 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε τιμή διάθεσης των μετοχών περίπου 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα