Χρηστικά

Στη φόρα τα ονόματα όσων χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ!


Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Χάρη Θεοχάρη και Πάνου Τσακλόγλου δίνεται εντολή για την κατάρτιση των σχετικών καταλόγων οφειλετών

Στη φόρα βγάζει η ΑΑΔΕ τα ονόματα όσων χρωστάνε μεγάλα ποσά στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να τους πιέσεις να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Πρόκειται για ένα μέσο πίεσης προς τους συγκεκριμένους οφειλέτες είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες, αν και όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων ετών, το μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα.

Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου δίνεται εντολή προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), να επικαιροποιήσουν τις λίστες με τους οφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, έως την 31η Ιουλίου 2024.

Παράλληλα, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγάλους οφειλέτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα τους στείλουν ενημερωτικά μηνύματα, με τα οποία να τους ενημερώνουν ότι αν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.

Σημειώνεται ότι κάθε έτος, η ημερομηνία οριστικοποίησης των εν λόγω καταλόγων είναι η 30ή Ιουνίου και η δημοσιοποίησή τους γίνεται λίγες μέρες αργότερα. Φέτος παρατάθηκε η διαδικασία κατά ένα μήνα, ενώ ο αριθμός των οφειλετών που αφορά, υπολογίζεται σε περίπου 30.000.

Ποια στοιχεία ανακοινώνονται

Στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν φέτος θα περιλαμβάνονται  φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τους οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα, στη λίστα θα αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία των οφειλετών: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στη λίστα θα καταχωρηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Σημειώνεται πως τα χρέη προς την Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82,3 δισ. ευρώ, τα χρωστάνε 9.300 ΑΦΜ, με οφειλή έκαστος άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει και τις δυσκολίες είσπραξης των μεγάλων χρεών και για το λόγο αυτό, δεν τρέφουν ελπίδες πως έχουν σοβαρές πιθανότητες είσπραξης, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, εναντίον μεγάλων οφειλετών, ενώ αποδίδουν σε βάρος των μικροοφειλετών, στους οποίους κατάσχονται, καταθέσεις, μισθοί, ενοίκια κ.λπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα