Οικονομία

Στάση αναμονής επιλέγει η Moody’s: Δεν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία


Τα στραβά μάτια για Ιταλία και Ελλάδα επέλεξε να κάνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's - επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του Sin-  ο οποίος ενώ αναμενόταν χθες 8 Μαΐου 2020 να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική και ιταλική οικονομία, αποφάσισε να μην προβεί σε καμία αξιολόγηση και να μεταθέσει για αργότερα τις αποφάσεις του και για τις δύο χώρες.

Η απόφαση προξενεί εντύπωση καθώς όλοι θυμούνται τη μεγάλη ευκολία με την οποία οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν την Ελλάδα το διάστημα 2011 με 2016… για λόγους λιγότερο σοβαρούς από ότι την τρέχουσα περίοδο με την πανδημία, ενώ απέναντι σε έναν Αρμαγεδδώνα οικονομικών επιπτώσεων επιλέγουν να ποιούν την νήσσαν.

Ως εκ τούτου ο οίκος Moody’s κρατάει την ελληνική οικονομία σε αξιολόγηση Β1, τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade με σταθερές προοπτικές ενώ αναμενόταν υποβάθμιση σε αρνητικές εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με μελλοντική υποβάθμιση και της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η τελευταία αξιολόγηση στις 17 Απριλίου εκτιμούσε πως η ύφεση το 2020 θα κινηθεί στο 5% (και ανάκαμψη 4% το 2021). Όπως τόνιζε τότε ο οίκος, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος όπως και σε όλη την ευρωζώνη, ωστόσο θα είναι προσωρινή και δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου "μαξιλαριού" ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Επιπλέον ανέφερε, μπορεί να προχωρήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας εάν ο αρνητικός αντίκτυπος τη πανδημίας στην οικονομία είναι παροδικός, με ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια, και εάν οι προσπάθειες εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου επανέλθουν, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης δηλαδή οι Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS εκτιμούν ότι ενώ είναι μεγάλο το σοκ στις οικονομίες το 2020, θα ανακάμψουν το 2021 οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι βαθμολογίες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η Fitch προβλέπει ύφεση -8,1% για το 2020 και ανάπτυξη 5,1% για το 2021.
Η Standard and Poor’s προβλέπει ύφεση -9% για την Ελλάδα το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021.
Η DBRS βλέπει ύφεση άνω του 5% το 2020 και ανάπτυξη.

Μάλιστα, όλοι εστιάζουν στο σοκ στα δημοσιονομικά ελλείμματα, για να δικαιολογήσουν την σχεδόν αστεία υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από θετικές σε ουδέτερες ενώ επικαλούνται την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας το 2021 την ίδια ώρα που μιλούν για μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Η επόμενη τακτική αξιολόγηση της Moody's για την ελληνική οικονομία έχει προσδιοριστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 ωστόσο το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτη αξιολόγηση προσεχώς.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Moody's