Οικονομία

Εν αναμονή νέας αξιολόγησης από Moody's -που μπορεί να μη γίνει


Μετά τις “μαύρες” προβλέψεις Κομισιόν-ΔΝΤ για ύφεση κοντά στο 10% στην Ελλάδα και την πρόσφατη υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από S&P, Fitch και DBRS, με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα “ετυμηγορία” της Moody's, που συμπληρώνει την τετράδα των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης του, όπου διατηρούσε αμετάβλητη την πιστολητική αξιολόγηση της χώρας μας, ο αμερικανικός οίκος αναμένεται να παρουσιάσει απόψε νέα έκθεση με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Δεν αποκλείεται πάντως να αναβάλει αυτή την κίνηση, ώστε στη νέα έκθεση να ληφθούν υπόψη όχι μόνον οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και η αποτελεσματικότητα και η δυναμική των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα.

Επισημαίνεται ότι η Moody's δίνει στην Ελλάδα τη χειρότερη “βαθμολογία” από όλους τους οίκους αξιολόγησης, κρατώντας τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα  τέσσερα “σκαλοπάτια” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία κορονοϊού, αναμενόταν ότι στην επόμενη αξιολόγηση της θα μας αναβάθμιζε. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση θα διαητήσει αμετάβλητη  τη “βαθμολογία”, με μικρή πιθανότητα να διαφοροποιήσει τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές (outlook).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα