Οικονομία

Σταϊκούρας: Έρχεται και νέα λίστα ΚΑΔ - Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως Ιούνιο


Nέες κατηγορίες επαγγελματιών  οι οποίοι πλήττονται λόγω κορονοϊού θα προστεθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν πλήττονται από την κρίση και δεν ανήκουν στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να τυγχάνουν στήριξης μέσω των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το δώρο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επικαιροποίηση της λίστας με τους ΚΑΔ. Σε αυτή θα περιληφθούν μεταξύ άλλων δραστηριότητες συναφής με αεροπορικές μεταφορές, χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων, υπαίθριοι πάγκοι, φωτορεπόρτερ. «Παρακολουθούμε τα αριθμητικά δεδομένα. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναγκαστικών μέτρων της κυβέρνησης, που καταγράφουν μείωση του τζίρου τους και περιλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ, μπορούν αν θέλουν να το καταβάλλουν αργότερα, έως το καλοκαίρι. Αυτή η ευελιξία όμως δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κανονικά και οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Με βάση τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, περίπου 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως αρχές Ιουνίου

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το διάστημα Μάρτιος- Απρίλιος-Μάιος θα επηρεαστεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα υπάρξει απώλεια εσόδων (φορολογικών και ασφαλιστικών) ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες. Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα  τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 32 δισ. ευρώ. Κι αυτό οφείλεται με βάση τον υπουργό στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση που υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Με αφορμή και την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο βαθμός ελευθερίας της κυβέρνησης για δαπάνες προς τέσσερις κατευθύνσεις : υγεία, παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, διατήρηση θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Για τη Δευτέρα το απόγευμα  έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ecofin ενώ πιθανόν την Τρίτη 24 Μαρτίου να συνεδριάσει το Eurogroup ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις