Αγορές

Στα ύψη η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα – Εφιαλτικά σενάρια για το επόμενο διάστημα!


Πάνω 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα η χονδρική τιμή ρεύματος σε Σερβία και Ελβετία!

Κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ σπάει η χονδρική τιμή του ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία σήμερα εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το άκρως ανησυχητικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη όπου επίσης οι τιμές ρεύματος «χτυπούν κόκκινο», είναι πως οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, είναι ελάχιστες. 

Τουναντίον, ενισχύονται οι εκτιμήσεις - τα σενάρια που προβλέπουν ότι τα χειρότερα έπονται και για τη χώρα μας, όπου η τιμή της χονδρικής ρεύματος ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τα 300 ευρώ/MWh, μ’ ό,τι αυτό-εξόχως αρνητικό- συνεπάγεται για τους καταναλωτές και τους λογαριασμούς ρεύματος!

«Μαύρη» είναι η εικόνα που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σ’ ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Σερβία και στην Ελβετία η τιμώ ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία έφτασε σε ιστορικό υψηλό, στα 273,89 ευρώ. Σε πολύ υψηλό επίπεδο, στα 295,82 ευρώ, βρίσκεται στη Γαλλία και στην Ολλανδία καταγράφεται αύξηση 15,5%, με τη μέση τιμή να «εδράζεται» στα 254,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κύρια αιτία για την «έκρυθμη» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η νέα κρίση που προέκυψε  στην αγορά φυσικού αερίου, με το «πάγωμα» της διαδικασίας αδειοδότησης του Nord Stream 2, από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν και πάλι, με συνέπεια να ακολουθήσουν – ως είθισται- και οι τιμές της χονδρικής του ρεύματος.

Θα απαιτηθεί νέα αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος

Υπό τις εν λόγω δυσμενείς συνθήκες, τίθενται ισχυρές αμφιβολίες  αν η προ εβδομάδων αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, θα αποδειχθεί επαρκής. Το πιθανότερο είναι πως όχι και διαφαίνεται ότι θα απαιτηθεί νέα αύξηση (η τρίτη κατά σειρά) της επιδότησης ρεύματος, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά – επιχειρήσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών απλήρωτων λογαριασμών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα