Ενέργεια

Νέα ιστορικά ρεκόρ των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου


Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη- Η τιμή του αερίου εκτινάχθηκε 20% λόγω της διαμάχης για τον Nord Stream 2

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης και σε επίπεδο ρεκόρ από τότε που εφαρμόσθηκε και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό Target Model για τη χρηματιστηριακή διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος ανέβηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος, ξεπερνώντας για αύριο τα 254 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ώρα που οι στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ρεύματος γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού, την ανησυχία για τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών επιτείνει το νέο άλμα της τιμής του φυσικού αερίου, που ανέβαινε κατά 12% το απόγευμα και έκλεισε στο +20%!

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής για το ρεύμα είναι φαινόμενο που «καίει» όλη την Ευρώπη, αν και σε αρκετές εθνικές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία κ.α.) οι τιμές για την αυριανή ημέρα είναι μειωμένες σε ημερήσια βάση έως και κατά 25,9% (σε Τσεχία - Σλοβακία). Η ελληνική αγορά ρεύματος ξεχωρίζει με τον χειρότερο τρόπο στον ευρωπαϊκό χάρτη (βλ. γράφημα), καθώς καταγράφεται ημερήσια αύξηση 6,8% και ανεβαίνει αύριο στα 254,33 ευρώ/mWh, που είναι και η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Το νέο ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

revma_16112021

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και η ΡΑΕ ελάχιστα έχουν προχωρήσει τις ενέργειές για να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ιδιαίτερα στην αγορά εξισορρόπησης, παρότι έχουν επισημανθεί από πολλούς παρατηρητές και την ίδια τη ΡΑΕ και θεωρείται ότι σχετίζονται με τη διαμόρφωση των υπερβολικά υψηλών τιμών. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επιδοτήσεις στους καταναλωτές, που έχουν περιορίσει τις ανησυχίες των προμηθευτών για καθυστερήσεις πληρωμών λόγω «φουσκωμένων» λογαριασμών, έχουν περιορίσει την πίεση στο «κύκλωμα» των ενεργειακών εταιρειών για συγκράτηση των τιμών χονδρικής.

Το χειρότερο για τους Έλληνες καταναλωτές είναι ότι αρχίζουν να «σβήνουν» οι ελπίδες που υπήρχαν για μια γρήγορη εκτόνωση της ευρωπαϊκής κρίσης στην ενέργεια και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές του και να συμπαρασύρουν, συν τω χρόνω, τα τιμολόγια του ρεύματος.

Η γερμανική ρυθμιστική για την ενέργεια αποφάσισε σήμερα να «παγώσει» τη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, «απαντώντας» με τον τρόπο αυτό στην επιμονή της ρωσικής Gazprom να διατηρήσει τον έλεγχο του αγωγού σε ελβετική εταιρεία. Η γερμανική αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί πιστοποίηση στον αγωγό για να αρχίσει τη λειτουργία της, εάν δεν μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία του σε εταιρεία που θα εδρεύει στη Γερμανία, ώστε να βρίσκεται υπό τον πλήρη εποπτικό έλεγχο των γερμανικών αρχών.

«Μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 μόνο εάν η εταιρεία που τον διαχειρίζεται λειτουργούσε υπό το καθεστώς του γερμανικού νομικού συστήματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Από την πλευρά της, η Gazprom έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει σε γερμανική εταιρεία την ιδιοκτησία του αγωγού μόνο όταν θα έχει φθάσει στο τέλος της η διαδικασία αδειοδότησης.

Έτσι, το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του αγωγού υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα και δεν αποκλείεται οι Ρώσοι, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για επιτάχυνση, να μειώσουν και πάλι την προμήθεια αερίου για την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο Βλ. Πούτιν ότι θα γινόταν μετά τις 8 Νοεμβρίου, αφού θα ολοκληρωνόταν η αναπλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.

Η νέα αβεβαιότητα για την παροχή ρωσικού αερίου έδωσε τέλος στη σταθεροποίηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, που είχε παρατηρηθεί μετά τις δηλώσεις Πούτιν. Σήμερα, η τιμή του αερίου στην Ολλανδία (συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου) εκτινάχθηκε πάλι πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 91, σημειώνοντας άνοδο τις απογευματινές ώρες κατά 13,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις