Χρηστικά

“Στα υπόψη” μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών


 Η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καθώς και η μείωση της προκαταβολής φόρου παραμένουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, ως πρόσθετα “όπλα” για την τόνωση της οικονομίας και την ταχεία επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Στα “υπ' όψιν” του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, με πρόθεση νέας μείωσης μετά από αυτή που θα ισχύσει επό την 1η Ιουνίου.

Οι σχεδιασμοί παραμένουν στο τραπέζι, αλλά η υλοποίηση τους θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες, υπό την πίεση των μεγάλων δαπανών για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Για την προκαταβολή φόρου – που μπορεί να “ψαλιδιστεί” ακόμη και κατά 50% - η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο,  όταν θα υπάρχει πληρέστερη και ασφαλέστερη εικόνα όσον αφορά την μετά-κορωνοϊό πορεία της οικονομίας και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι φοροελαφρύνσεις και η σταδιακή περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όμως  είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια πριν προχωρήσει με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι μειώσεις ΦΠΑ που αποφασίστηκε να ισχύσουν κατά την τουριστική περίοδο (σε είδη εστίασης, εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων κλπ). Υπάρχει σκέψη να παραταθούν, αλλά προς το παρόν είναι πρόωρο να ληφθούν αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης