Χρηστικά

Στα τέλη Ιανουαρίου οι αυξήσεις στις συντάξεις – Ποιοι και γιατί μένουν εκτός


Η προσωπική διαφορά αποτελεί το "κλειδί" - Ποιοι θα δουν μόνο λογιστικές και όχι πραγματικές αυξήσεις

Την ώρα που η υπόθεση Πάτση επισκιάζει το πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023, θα καταβληθούν νωρίτερα απ’ ότι είχε εξαγγελθεί. Στα τέλη Ιανουαρίου-με τις συντάξεις Φεβρουαρίου-θα δοθούν οι αυξήσεις, αντί για τα τέλη Μαρτίου που «προεξοφλούσε» το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι αυξήσεις στις κύριες θα είναι της τάξεως του 7% και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα αφορούν το 95% των συνταξιούχων. Είναι, όμως, έτσι, δηλαδή αυτό το συντριπτικό ποσοστό συνταξιούχων θα δει πραγματική αύξηση στο εισόδημά του, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου; Η απάντηση είναι αρνητική. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές, ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων, που εκτιμάται ότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες, έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης και ουσιαστικά θα τα εκμηδενίσει.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές. 

Σημαντικό και υπολογίσιμο είναι και το ποσοστό των συνταξιούχων, που και πάλι λόγω της προσωπικής διαφοράς, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη αναπροσαρμογή των συντάξεων από το 2023, θα λάβουν μικρές αυξήσεις που θα έχουν «ταβάνι» τα 10 ευρώ τον μήνα.

Ανεπηρέαστοι από την προσωπική διαφορά και  τον αντίκτυπο που έχει τις αυξήσεις, είναι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι αποχώρησαν από την εργασίας τους μετά το 2019. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, γεγονός που αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο για τους τελευταίους (νέους συνταξιούχους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνταξιουχικές οργανώσεις και φορείς έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ότι η προσωπική διαφορά λειτουργεί ως «κόφτης» στις αυξήσεις, ζητώντας να καταργηθεί-ενσωματωθεί άμεσα στις κύριες συντάξεις.

Τι είπε ο Χατζηδάκης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα αρχίσουν να δίνονται από το τέλος Ιανουάριου, μαζί με τις συντάξεις Φεβρουάριου, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. 

Ανέφερε ότι το ύψος τους θα προσδιοριστεί  από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, και αυτό θα αποτυπωθεί  στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης. 

Επισήμανε πως αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο. 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα