Χρηστικά

Επανυπολογισμός φιάσκο σε χιλιάδες συντάξεις!


Ομολογία σοκ του ΕΦΚΑ ότι δεν επανυπολόγισε σωστά περίπου 500.000 κύριες συντάξεις – Το λάθος με την παράλληλη ασφάλιση

Σφάλματα στον επανυπολογισμό περίπου 500.000 συντάξεων, για τις οποίες δεν ελήφθη υπόψη ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης, «ομολόγησε» ο ΕΦΚΑ, με έγγραφό του που απέστειλε προς τις εισαγγελικές αρχές. 

Εξαιτίας του μέγα… λάθους, το οποίο αφορά κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί προ του νόμου Κατρούγκαλου (4387), δηλαδή πριν τον Μάιο του 2016, οι περίπου 500.000 συνταξιούχοι εκτιμάται ότι έλαβαν μικρότερα ποσά από όσα δικαιούνται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδίκησης αναδρομικών, για όσους απώλεσαν σημαντικά ποσά από το 2019 και εντεύθεν.

Παράλληλα η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον κι άλλων δυσάρεστων εκπλήξεων. Είναι πιθανό να λάβουν μικρότερες αυξήσεις το 2023 ή ακόμη-κατά περιπτώσεις- να βρεθούν και «χρεωμένοι»! Αυτό θα συμβεί διότι η προσωπική τους διαφορά έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η παράλληλη ασφάλιση κατά την διαδικασία επανυπολογισμού από 1-1-2019. Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο ανέδειξε το θέμα, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη στην πρώτη διαδικασία του επανυπολογισμού, τα οποία προφανώς επεκτάθηκαν και στην 2η φάση επανυπολογισμού, που προσδιορίστηκε με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020). 

Άρα, σε αρκετές περιπτώσεις, η σημερινή προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί στις κύριες συντάξεις, δεν είναι η σωστή, κάτι που σημαίνει ότι και οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει την 1.1.2023, θα γίνουν με αντίστοιχα λάθος τρόπο, παράγοντας φυσικά λάθος αποτέλεσμα.

Το ΕΝΔΙΣΥ, έδωσε στην δημοσιότητα συγκεκριμένο παράδειγμα, από το οποίο προκύπτει το λάθος στον επανυπολογισμό:

Υπάλληλος του Δημοσίου είχε 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης τα οποία δεν προσμετρήθηκαν στον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, τότε θα είχε προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69€. Αντίστοιχα, με τον λάθος επανυπολογισμό, η προσωπική διαφορά σήμερα είναι 138€, σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Αν όμως είχε υπολογιστεί και η προσαύξηση, η προσωπική διαφορά θα ήταν αισθητά μικρότερη, ίσως και μηδενική. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2023, με καταγεγραμμένη την ύπαρξη της ανωτέρω προσωπικής διαφοράς.

Άρα, το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα διαπιστώσει λογιστική μείωση του ποσού της προσωπικής διαφοράς, όχι όμως και πραγματική αύξηση στο μηνιαίο εισόδημά του. Αν όμως είχε επανυπολογιστεί με σωστό τρόπο η σύνταξή του, τότε μάλλον το ποσοστό της αύξησης (υπολογίζεται στα επίπεδα του 7% από το οικονομικό επιτελείο), θα το είχε λάβει αυτούσιο στην κύρια σύνταξή του.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα