Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3: Δώρο το 50%-Τα πλάνα για δύο νέους κύκλους


Την ώρα που ο εμπορικός κόσμος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου κατά τις γιορτές, με το click away να μην μπορεί να καλύψει μεγάλο τμήμα των απωλειών, ενώ εστίαση και ψυχαγωγία έχουν ...δρόμο για το άνοιγμα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που ασφυκτιούν.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι με μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής είναι το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην επιστραφεί στο κράτος, άρα να είναι επιδότηση, όπως ισχύει για την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τις επόμενες δύο (5 και 6). 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα (13/12) στο ΟPEN εκτίμησε ότι για τις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό». Επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη στη Βουλή, αναφέροντας ότι εξετάζεται πιό ποσοστό του ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις στους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης το επόμενο διάστημα.  

Υπενθυμίζεται ότι  στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 3,369 δισ. ευρώ. Για το επιστρεπτέο τμήμα των φθηνών κρατικών δανείων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Οι δύο νέοι κύκλοι 

Σε άλλη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΪ, αναγνωρίζοντας ότι θα χαθεί σημαντικός τζίρος κατά τις εορτές, αφού στην ουσία το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος που θα υποστεί μεγάλη ζημιά μπορεί να λάβει σημαντικό μέρος μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και επιστρεπτέα προκαταβολή 5, και επιστρεπτέα προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της το μεγάλο μειωμένο τζίρο των εορτών», επισήμανε.  

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Με αυτό τον τρόπο, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα