Χρηστικά

Βόμβα: Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους σχεδιάζει η κυβέρνηση!


Το αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες

Όσο και αν φαντάζει απίστευτο η κυβέρνηση ετοιμάζει την καταβολή δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους, όλων των Ταμείων, καθώς υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Την είδηση-βόμβα έριξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, την ώρα που βρίσκεται υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αναδρομική επιστροφή των «δώρων» που περικόπηκαν από το 2012, (από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ειδικότερα, όπως  είπε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να καταβληθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους, τον επόμενο μήνα. Όπως είπε «υπάρχει η σχετική ευχέρεια» και πρόσθεσε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η εμπλοκή και του ονόματος του πρωθυπουργού σημαίνει αν μη τι άλλο, ότι, η καταβολή του δώρου Πάσχα φέτος, μετά από επτά χρόνια στους συνταξιούχους, έχει συζητηθεί σοβαρά στο κυβερνητικό επιτελείο και αποτελεί μια από τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η καταβολή του επιδόματος θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, καθώς τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις διαφόρων, εξακολουθεί στα δύο και πλέον έτη της λειτουργίας του να έχει περισσότερα έσοδα από τα αναμενόμενα.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές του 13ου  και 14ου μισθού, που εκκρεμεί στο ΣτΕ, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για φέτος, καθώς δεν προβλέπονται κονδύλια για τα αναδρομικά, ενώ παρέπεμψε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένονται στους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα είπε, ότι «η καταβολή τους πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό γιατί αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να καταβληθούν φέτος. «Υπάρχουν αγωγές που είναι βόμβα αν ευδοκιμήσουν» σημείωσε.

Για τις συντάξεις χηρείας διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για να μην πάψει η καταβολή συντάξεων χηρείας από τον Μάιο.

Τον Απρίλιο οι 120 δόσεις

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος  είπε πως, «μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60% Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος.

Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους. Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο.»

Σχετικά με τις αιτιάσεις των θεσμών, ανέφερε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες» συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει την ευχέρεια να πάρει αυτό το μέτρο. Το έχουμε τεκμηριώσει. Ιδεολογικό είναι το ζήτημα των πιστωτών. Όπως και η ΝΔ δεν θα ήθελε να ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση, αλλά θα αναγκαστεί τελικά να την ψηφίσει».

Όπως εξήγησε, όποιος οφείλει εισφορές για τα έτη 2017-2018 θα πρέπει να τις καλύψει τώρα στη βάση της τρέχουσας ρύθμισης. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση τον Ιανουάριο Φεβρουάριο. «Είχαμε λιγότερες αναφορές παραπόνων στο Συνήγορο του Πολίτη για το 2018 σε σχέση με το 2014» είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα