Χρηστικά

Δημόσιοι υπάλληλοι: Παράθυρο για αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα


Έχοντας ως «πιλότο» την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου του Επικρατείας, πάνω από 450.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να «κλειδώσουν» τη διεκδίκηση αναδρομικών που απορρέουν από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τους.

Τα χρονικά περιθώρια για το «κλείδωμα» της διεκδίκησης και για την μη παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων είναι ιδιαιτέρως στενά. Για την ακρίβεια οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιθώριο ως τις 31η Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για μη παραγραφή των αναδρομικών, που αφορά τη χρονική περίοδο από 1/1/2016 έως 31/12/2016.

Προσοχή! Η αίτηση δεν αποτελεί μέσο άμεσης διεκδίκησης των αναδρομικών, αλλά το απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή, μέχρι και τις 31/12/2021. Μέχρι τότε ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει το περιθώριο να αποφασίσει αν θα ασκήσει αγωγή, να καταφύγει δηλαδή στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσει τα  αναδρομικά.

Πρέπει να επισημανθεί, βεβαίως, ότι στην περίπτωση των αναδρομικών των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων. Αυτό που έχουν στα χέρια τους οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, είναι η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου του Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, οι δημόσιοι υπάλληλοι απέκτησαν έρεισμα για την διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 έως το τέλος της χρονιάς
Δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης έχουν όσοι δεν κινήθηκαν δικαστικά έως σήμερα και το 2010 είχαν μικτό μισθό (τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές) έως 3.000 ευρώ.

Ποια είναι τα βήματα για την κατάθεση της αίτησης

  • Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι η εκτύπωση της σχετικής αίτησης και η συμπλήρωσή της.
  • Το δεύτερο βήμα είναι η υποβολή της αίτησης στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται το ΝΣΚ.
  • Μετά την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν μελλοντική χρήση. 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα