Χρηστικά

Στα 400 εκατ. η πίτα για κοινωνικό μέρισμα


Γύρω στα 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να διαμορφωθεί η πίτα του φετινού κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τελικά το ποσό του υπερπλεονάσματος (δηλαδή το ποσό πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος) θα κινηθεί κατά τι υψηλότερα από την εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για 346 εκατ. ευρώ, πιθανότατα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό το ποσό θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα στα τέλη του έτους σε κατηγορίες του πληθυσμού, που δεν έχουν προσδιοριστεί  ακόμα, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει προηγηθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή την Πέμπτη.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δεσμευθεί ότι το υπερπλεόνασμα: «Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Εξ αυτού εικάζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των επωφελούμενων θα είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).  

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης  αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του μήνα, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες, τόσο για την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης, όσο και για τη διάθεση του ποσού στους δικαιούχους.

Όπως  ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε σχέση με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο: «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

 

Διαβάστε επίσης