Οικονομία

Θολό τοπίο για το κοινωνικό μέρισμα


Οδεύοντας προς τη συμπλήρωση του πρώτου 15μέρου του Νοεμβρίου, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος στα τέλη του 2019

Το θέμα έχει περάσει «από χίλια κύματα» και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση. Στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και αρμόδιοι υπουργοί απέκλειαν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2019, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ό,τι ήταν να δοθεί, δόθηκε προεκλογικά, από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο, εννοώντας τη 13η σύνταξη.

Στη συνέχεια και υπό την πίεση των αντιδράσεων, καθώς κοινωνικό μέρισμα δίνεται από το 2016 εν είδη δώρου Χριστουγέννων, η κυβέρνηση άλλαξε ρότα, διαρρέοντας ότι τελικά θα διατεθεί, αλλά οι δικαιούχοι θα είναι περιορισμένοι (ακούστηκε ότι θα το λάβουν όσοι δικαιούνται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Το περασμένο Σάββατο (7/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη υπερπλεονασμάτος (πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ), δεσμευόμενος ότι: «Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους.

Δηλαδή, από την πορεία των δημοσίων εσόδων θα εξαρτηθεί το συνολικό ποσό που θα διατεθεί και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι πάντως θα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού.

Βεβαίως, λόγο στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα έχουν και οι δανειστές, που εκτιμάται ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιδοματική πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την αντιαναπυξιακή.  

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το κοινωνικό μέρισμα κινήθηκε από 200 έως 1200 ευρώ, καταβλήθηκε σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά (3,5 εκατ. ωφελούμενοι) και διανεμήθηκαν συνολικά στους δικαιούχους 710 εκατ. Βασικό κριτήριο για την εξασφάλιση του δικαιώματος κοινωνικού μερίσματος ήταν το ετήσιο εισόδημα με όριο τα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό το οποίο προσαυξανόταν κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος έως τα 27.000 ευρώ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Διαβάστε επίσης