Οικονομία

Σώζονται οι συντάξεις, τμηματικά τα αντίμετρα!


Κοστολογημένο σχέδιο παρουσιάσθηκε στους Θεσμούς στη σημερινή συνάντηση, αισιοδοξία για τη στάση του Eurogroup

Στο… ψητό μπήκαν από σήμερα οι συζητήσεις Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, με τους Έλληνες υπουργούς να παρουσιάζουν κοστολογημένο σχέδιο αναστολής της περικοπής των συντάξεων και με παράλληλο «κούρεμα» των αντιμέτρων που είχαν προγραμματισθεί για το 2019, ώστε να «βγουν τα νούμερα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση, που έγινε σε αίθουσα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης φάνηκε να είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, αφού το θέμα των συντάξεων συζητήθηκε σε δημοσιονομική βάση, χωρίς να επιμείνει κάποιος εκπρόσωπος των θεσμών ότι πρόκειται για ένα διαρθρωτικό μέτρο, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και αν δεν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη.

Πάντως, σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είχε με επιμονή εισηγηθεί την περικοπή των συντάξεων ως ένα διαρθρωτικό μέτρο για να γίνει πιο αναπτυξιακό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, μετέχει στις συζητήσεις με καθεστώς παρατηρητή και θα ανοίξει αργότερα τα δικά του «χαρτιά».

Δεν θεωρείται πιθανό ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου και εισηγητής του μέτρου, για το οποίο μάλιστα είχε αρθρογραφήσει στο προσωπικό του blog στον ιστοσελίδα του ΔΝΤ, θα υπαναχωρήσει, «ανάβοντας πράσινο» για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο, από τυπική άποψη, είναι αν θα εγκριθεί τελικά η αλλαγή από το Eurogroup.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, εάν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τη δημοσιονομική αριθμητική, δεν θα υπάρξουν υπουργοί στο Eurogroup που θα επιμείνουν να κοπούν οι συντάξεις. Ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς πώς θα επέμεναν σε κόψιμο των συντάξεων χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, «φωτογραφίζοντας», ενδεχομένως, και τον Σοσιαλδημοκράτη υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση, πάντως, παρουσίασε ένα συγκροτημένο σχέδιο, βάσει του οποίου η περικοπή των συντάξεων μπορεί όχι μόνο να ανασταλεί προσωρινά, αλλά και να ματαιωθεί οριστικά, χωρίς η κυβέρνηση να παραβιάσει την υποχρέωσή της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι και το 2021.

Το 1,5 δισ. ευρώ που εξοικονομούσε ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να καλυφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, από τις υπερβάσεις που προβλέπονται σε άλλες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, κυρίως δηλαδή από το υψηλό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά και με κατάλληλο «ψαλίδισμα» των αντιμέτρων που έχουν συμφωνηθεί στην προηγούμενη φάση διαπραγματεύσεων.

Η προαναγγελία αυτού του «ψαλιδίσματος» έγινε ήδη, εντελώς αθόρυβα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στα μέτρα που παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη και τα οποία προέρχονται από την ατζέντα των συμφωνημένων αντιμέτρων έγιναν ήδη κατάλληλες προσαρμογές. Για παράδειγμα, το επίδομα στέγασης σε 600.000 δικαιούχους, μετατράπηκε σε επίδομα ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους.

Προς το παρόν, οι θεσμοί δεν δέχονται τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το «υπερπλεόνασμα» των επόμενων ετών, χωρίς όμως να υπάρχουν και χαοτικές διαφορές. Η συζήτηση αυτή θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης