Οικονομία

Μεταμνημονιακό τετ α τετ με τους Θεσμούς: Στην ατζέντα δημοσιονομικά και συντάξεις


Το μενού των σημερινών πρώτων μεταμνημονιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, Τσακαλώτο-Χουλιαράκη και τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, περιλαμβάνουν κυρίως τα δημοσιονομικά αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να «ανοίξει» και το μείζον θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από το 2019.

Οι συναντήσεις με το κουαρτέτο των Θεσμών θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οι τελευταίοι θα ενημερώσουν τους επικεφαλής των Θεσμών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου), όπως επίσης και για την πορεία εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις αποκρατικοποιήσεις και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Στο τραπέζι της διαβούλευσης θα «πέσουν» και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς βρίσκεται και το ζήτημα των συντάξεων. Τσακαλώτος και Χουλαριάκης θα θέσουν το κεντρικό ελληνικό επιχείρημα για το εν λόγω θέμα, τονίζοντας ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο, καθώς η χώρα θα καταγράψει υπερπλεόνασμα και έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μην το εφαρμόσει.
 

Διαβάστε επίσης