Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας: Αυτά είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού που δεν είναι ευρύτερα γνωστά


Σε δυο από τα συμπτώματα που φέρονται να συγκαταλέγονται σε αυτά του φονικού ιού, αναφέρθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ημερήσιας ενημέρωσης έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid 19, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις και την άτυπη συμπτωματολογία«, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. «Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, όπως για παράδειγμα άνθρωποι μα διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές, ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλεια ή υπολειτουργία της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται συνήθως μετά από μια ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού. Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας, σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος. Όσο περισσότερο μελετούμε ον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμη και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Χαρακτήρισε κρίσιμη την εβδομάδα που διανύουμε, έναντι μιας πανδημίας που αναπτύσσεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Στο ίδιο μήκος και ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας». Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

    Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του
    Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες
    Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),
    Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις