Οικονομία

SoGen: H Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της Ελλάδας-Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα


Την εκτίμηση ότι ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει σήμερα σε θετικό από σταθερό το outlook (προοπτικές) της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει η Societe Generale

Την ίδια στιγμή, και αυτό έχει την εξέχουσα σημασία του, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας εκτιμούν ότι εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, λαμβάνοντας διπλή αναβάθμιση, από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και την  Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Σήμερα πάντως θα γίνει άλλο ένα, έστω και μισό βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα, με την Societe Generale να σημειώνει στο report της ότι «αναμένουμε ότι η Fitch θα αλλάξει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ΒΒ+, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στον πρώτο γύρο των εκλογών».

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι ήδη οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα ωσάν η χώρα να βρίσκεται σε «καθεστώς» επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει υπολογιστεί στα ελληνικά ομόλογα. Το 10ετές spread του ελληνικού ομολόγου με το ιταλικό δεκαετές μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε -47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα το spread είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των -52 μ.β. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μετακίνηση 52 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου».

Η γαλλική τράπεζα «βλέπει» με μάλλον βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα, εφόσον συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει στο «τσεπάκι» της την επενδυτική βαθμίδα. «Πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη»
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα