Πολιτική

Σκρέκας: Δεν θα εφαρμοστεί δελτίο κατανάλωσης στο ρεύμα


Ανάκτηση υπερεσόδων και από τους προμηθευτές ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας

Το ελληνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης, δεν περιλαμβάνει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ούτε επιβολή δελτίου κατανάλωσης στα νοικοκυριά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο τελευταίος ανακοίνωση τη θέσπιση μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ρεύματος υπέρ των καταναλωτών, ενώ πιστοποίησε ότι θα εφαρμοστεί έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων το 2022.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Αναφορικά με την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα διατηρηθεί σε ισχύ και θα επεκταθεί με την εφαρμογή μηχανισμού ανάκτησης και από τους προμηθευτές. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα (με τον Κανονισμό που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών) και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα της εφαρμογή του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80% ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση - από τον Νοέμβριο - τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη - μέλη). "Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών"

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα