Διεθνή

Κοινή πρόταση από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία για τις τιμές φυσικού αερίου


Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία κατάρτισαν και κατέθεσαν κοινή πρόταση στη Σύνοδο της Πράγας, για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Το σχέδιο της πρότασης το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, προβλέπει ότι ο εν λόγω «μηχανισμός» θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές (Ρωσία) ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου.

Επίσης προβλέπεται ότι το πλαφόν θα τεθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ εφόσον απαιτηθεί οι συναλλαγές θα γίνουν σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που θα καθορίζονται από τον «διάδρομο», με αντικειμενικό στόχο την «προσέλκυση» ποσοτήτων αερίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μηχανισμός αφορά υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου. 

Η πρόταση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μακρά διαβούλευση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην ΕΕ, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και δη στη θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Χθες η Κομισιόν άλλαξε στάση, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αφήνε ανοιχτό «παράθυρο» για προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας,  όπως η αντικατάσταση του TTF, του βασικού σημείου αναφοράς τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα