Πολιτική

Σ.Κουνενάκη Εφραίμογλου: Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να πιστέψουμε ξανά στους εαυτούς μας


Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ & του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, η επιχειρηματίας Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου μιλά στο sofokleousin.gr, για τις προτεραιότητες της διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από το τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια, απαντά γιατί ο πολιτισμός είναι η απάντηση στην κρίση και αναφέρεται σε ποιους τομείς θα πρέπει να επενδύσει η χώρα μας προκειμένου να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αναλάβατε καθήκοντα Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πώς θα αξιολογούσατε το μέχρι τώρα έργο σας;

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες στο ευρύτερο περιβάλλον. Όμως, ακριβώς αυτό είναι που κάνει και την αποστολή που υπηρετούμε να έχει σημαντικό και κρίσιμο χαρακτήρα.

Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να πιστέψουμε ξανά στους εαυτούς μας, στην ελληνική επινοητικότητα και να κάνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, στηριγμένοι σε σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό επιθυμούμε να αναδείξουμε, καθώς το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι με μία φράση: η προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, έχει πια καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας θεατρικές παραστάσεις, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Γεφυρώνουμε τεχνολογικά την ιστορία με το μέλλον, τον πολιτισμό με την κοινωνία και η αξιολόγηση  – όχι η δική μας, αλλά του κοινού που μας παρακολουθεί, συμμετέχει και μας τιμά με την εμπιστοσύνη του – είναι θετική και ενθουσιώδης.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις του κοινού όσον αφορά το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος;

Είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Το Μουσείο αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από πάρα πολλούς επισκέπτες της Αθήνας. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου με στόχο την ανάδειξη νέων μοντέλων αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που το κερδίσαμε κι έτσι αυτό το νέο Ψηφιακό Μουσείο, αφιερωμένο στον Πλάτωνα και το έργο του, προσκαλεί πλέον τον καθένα και την καθεμία να περπατήσει στους δρόμους που περπάτησε και δίδαξε ο ίδιος ο φιλόσοφος και να μυηθεί στο έργο του, μέσω των ψηφιακών αναπαραστάσεων και των ειδικών κατασκευών που περιλαμβάνει. Είμαστε πολύ περήφανοι που φέραμε σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο και είμαστε βέβαιοι ότι το Μουσείο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της περιοχής σε μοναδικό τουριστικό πόλο έλξης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και αστάθειας;

Αναμφίβολα, ο στρατηγικός σχεδιασμός. Με αρχή, μέση και τέλος. Αν δεν έχεις ένα όραμα για το που θα θέλεις να πας, αν δεν έχεις έναν στρατηγικό στόχο, αν δεν έχεις βάλει κάποιους ενδιάμεσους στόχους, που θα λειτουργήσουν σαν «σκαλοπάτια», αν δεν καταλήξεις  στο σωστό «μίγμα»  των εργαλείων και των μέσων που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, μοιραία, στο τέλος, μένεις στάσιμος να κοιτάς τα παπούτσια σου. Αυτό, μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Μερικοί από τους στόχους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πολιτισμός, η χρήση τεχνολογιών αιχμής, η εκπαίδευση, η διάδοση της ελληνικής κληρονομιάς. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Αυτό τον πλούτο οφείλουμε και να τον αναδείξουμε και να τον αξιοποιήσουμε με τρόπο που θα δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία και για την κοινωνία και για την οικονομία.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κάνει ακριβώς αυτό, δημιουργώντας καινοτόμες γέφυρες ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το μέλλον της επανάστασης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην τεχνολογία και τις εφαρμογές της και μάλιστα να τις συνδυάζουμε με το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, που είναι ο πολιτισμός και κατ’ επέκταση η τουριστική μας βιομηχανία.  Μια επίσκεψη στη Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» είναι η αδιάψευστη απόδειξη πως μπορούμε. Κι αυτό το δείχνουμε με όλες μας τις παραγωγές, ειδικά, δε, με την τελευταία, για την Αγία Σοφία και τα 1.500 χρόνια της ιστορίας της. Αποδεικνύουμε πως έχουμε και τους ανθρώπους, έχουμε και τις γνώσεις, έχουμε και το όραμα, για να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε.

Με βάση την εμπειρία σας από το επιχειρείν έχοντας ιδρύσει και διοικήσει εταιρίες όπως η Vivodi Telecom και η FortiusFinance ΑΧΕΠΕΥ, πώς κρίνεται τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τη φορολογία;


Είναι δυο μεγάλα «αγκάθια» για τα οποία ενώ συζητάμε χρόνια, τα πράγματα εξελίσσονται όλο και χειρότερα. Χρειάζονται φρέσκιες ιδέες και τόλμη. Χρειάζονται συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες. Αλλά, όλα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο σχεδιασμό για το τι οικονομία θέλουμε, τι κοινωνία θέλουμε και πώς μπορούμε μεθοδικά και συντεταγμένα να το καταφέρουμε.

Τώρα αντιμετωπίζονται και πάλι συγκυριακά, με βάση τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τις συμβάσεις δανεισμού της χώρας, αλλά και με βάση τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Έτσι, όμως, κάνουμε διαρκώς «βόλτες» γύρω από τον εαυτό μας και η χώρα δεν βρίσκει την αναγκαία ώθηση για να μπορέσει να φύγει μπροστά…

Ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βγει από την ύφεση η ελληνική οικονομία;

Στροφή στην ιδιωτική οικονομία. Η ιδιωτική οικονομία είναι αυτή που μπορεί να παράγει πλούτο, να δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό σημαίνει μια χώρα με διαφάνεια και κανόνες, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που ακόμη αντιμετωπίζει τη χώρα μας με μεγάλες επιφυλάξεις.  Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό, τόσο το καλύτερο.

Ποιοι κλάδοι θεωρείτε ότι θα είναι αυτοί που θα οδηγήσουν  σε ανάκαμψη την οικονομία και σε ποιο βαθμό εκτιμάτε ότι χρειάζονται βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση;

Το πιο ελπιδοφόρο και δυναμικό κομμάτι της οικονομίας μας μπορεί να αναδυθεί μέσα από το τρίγωνο «Τουρισμός – Πολιτισμός – Νέες τεχνολογίες». Η Ελλάδα ούτε υπήρξε, ούτε θα γίνει ποτέ μια βιομηχανική χώρα. Πλέον, δεν χρειάζεται κιόλας καθώς οι δυτικές κοινωνίες βρίσκονται ήδη στη μεταβιομηχανική εποχή.

Είναι η εποχή της γνώσης, των δικτύων και των υπηρεσιών. Ζούμε σε «αχαρτογράφητους» καιρούς. Η παγκοσμιοποίηση, η απελευθέρωση των αγορών, η ψηφιακή επανάσταση και συνεχείς καινοτομίες στο χώρο των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής, διαμορφώνουν ένα ολότελα καινούργιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Τώρα πρέπει, μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική μεγάλης κλίμακας για να βρούμε τη θέση μας και τον βηματισμό μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νέα εργαλεία για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον πολιτισμό μας και τον τουρισμό μας, για την επιχειρηματικότητα, για την καινοτομία, για τους νέους μας, για την κοινωνική συνοχή. Ειδικά για τους νέους της χώρας μας πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες που θα τους κρατήσουν εδώ. Οι άνθρωποι αποτελούν το πλέον πολύτιμο κεφάλαιο στον 21ο αιώνα. Θα είναι τεράστιο ιστορικό λάθος, αν  αυτό το κεφάλαιο χαθεί  για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις