Πολιτική

Σγουρίδης/ΑΝΕΛ «ανάβουν φωτιές» για το Σκοπιανό


Ενώ η ΝΔ και φιλικά της ΜΜΕ επαναφέρουν στο προσκήνιο την Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επικυρωθεί από τη Βουλή, νέο σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Συμφωνία έχει παραβιασθεί από πλευράς της ΠΓΔΜ και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την αποσύρει και να προκηρύξει εκλογές.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρώτο Θέμα» ο κ. Σγουρίδης σχολίασε τις προχθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τη μακεδονική γλώσσα και τόνισε ότι η Συμφωνία ήδη έχει παραβιαστεί εμπράκτως. Όπως είπε, «το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε. Όταν δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Από τη στιγμή που οι γείτονές μας εμμένουν σε αυτά και τα εκστομίζουν έστω και για εσωτερική συνοχή τους και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμά τους, είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι  “δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη Συμφωνία των Πρεσπών και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές”».

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει πως όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση και δεν θα την ψηφίσει. «Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία, αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σγουρίδης τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάρτιο, σημειώνοντας «δεν πρέπει να μπει ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί όμως, μπορεί να γίνει και αυτό, αν η συμφωνία έρθει την περίοδο των δημοτικών εκλογών».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε μετά από δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΜΔ, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή της χώρας του έκανε λόγο για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας.
Μετά τις σοβαρές αντιδράσεις από την Αθήνα και τον Μάθιου Νίμιτςμ τα Σκόπια προέβησαν σε άμεση αναδίπλωση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζει τη λύπη του «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού Ζάεφ παρερμηνεύτηκαν».

Διαβάστε επίσης