Αγορές

Σε υψηλό 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Μεγάλες απώλειες στη Wall Street


Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο «σπάει» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στον Μάιο το 8,6%, που αποτελεί υψηλό 40ετίας. Η άνοδος του πληθωρισμού, που τελικώς «κλείδωσε» στο 8,6% τον Μάιο, ξεπέρασε και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει το 8,3%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 1981 και για μια είδηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει περαιτέρω αναταραχή στις διεθνείς αγορές και δη στη Wall Street. Ηδη στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης,  καταγράφονται σημαντικές απώλειες στους βασικούς δείκτες. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 1,81% και διολισθαίνει στις 31.687 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500, πέφτει κατά 2% στις 3.934 μονάδες. Επίσης ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλάει κατά -2,3% και περιορίζεται στις 11.484 μονάδες.  

Παράλληλα, η συνεχής αύξηση αναμένεται να επηρεάσει την ούτως ή άλλως επιθετική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Fed, εξαγγέλλοντας μπαράζ αυξήσεων των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, οι αγορές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα κινηθούν στο 2,5% με 2,75% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Στην κορυφή του… προβλήματος που προκαλεί τη μεγάλη άνοδο στο 8,6%, βρίσκεται η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, καθώς επίσης και η σημαντική αύξηση που καταγράφθηκε στις τιμές βασικών τροφίμων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα