Οικονομία

Πάουελ: Η Fed θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός


Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την αύξηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα, αν χρειαστεί.

"Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι να υποχωρεί ο πληθωρισμός με ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να το δούμε", ανέφερε ο διοικητής της Fed μιλώντας σε εκδήλωση της Wall Street Journal, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Αν αυτό περιλαμβάνει το να κινηθούμε πέρα από τα ευρέως νοούμενα επίπεδα του ουδέτερου, δεν θα διστάσουμε καθόλου να το κάνουμε", πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις [25 μ.β. και άλλες 50 μ.β.] ενώ έχει προαναγγείλει άλλες δύο αυξήσεις κατά 50 μ.β. την κάθε φορά για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο διοικητής της Fed επιβεβαίωσε αυτές τις προβλέψεις σήμερα, σημειώνοντας ότι "αν οι επιδόσεις της οικονομίας είναι αυτές που περιμένουμε, τότε αυτό είναι κάτι που θα είναι στο τραπέζι".

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό ήταν λίγο χαμηλότερα από την ετήσια αύξηση του Μαρτίου κατά 8,5% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

"Η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και πιστεύουμε ότι είναι σε καλή θέση να αντέξει μια λιγότερο διευκολυντική νομισματική πολιτική", ανέφερε ο Πάουελ.

Σημείωσε μάλιστα ότι "υπάρχουν αρκετές διαφορετικές διαδρομές για να έχουμε μια.. κάπως ομαλή προσγείωση". Όπως εξήγησε αυτό θα είναι κάπως σαν μια λίγο απότομη κάθοδο ενός αεροπλάνου, κάτι που σίγουρα έχουν βιώσει όσοι ταξιδεύουν συχνά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε πάντως ότι "μπορεί να υπάρξει λίγος πόνος" για τους Αμερικανούς, καθώς η Fed θα εφαρμόζει την πολιτική της για τη μείωση του πληθωρισμού. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Fed