Αγορές

Σε χαμηλή πτήση το ΧΑ -Κέρδη σε mid και small caps


Σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης κινείται το χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την πορεία συσσώρευσης στην περιοχή των 900-920 μονάδων. Απόλυτη συναλλακτική άπνοια, μηδαμινός τζίρος - μόλις 42 εκατ. σήμερα - εμφανής η απροθυμία ανάληψης βραχυχρόνιου ρίσκου από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Ρευστό σκηνικό και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου επικρατεί αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στα μέτωπα των επιτοκίων και της ρευστότητας, υπό την απειλή του πληθωρισμού που "σηκώνει κεφάλι" στις ΗΠΑ. Στο κόκκινο ο DAX (-1,15%), μικρές απώλειες στη Wall Street.

 Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, με έμφαση στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, καθώς οι τιτλοποιήσεις συνεπάγονται μεγάλες ζημίες που "ροκανίζουν" τους κεφαλαιακούς δείκτες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ΑΜΚ της Alpha, που θα αφαιρέσει ρευστότητα από την αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα υψηλά ημέρας στο πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης. Στη συνέχεια πήραν πτωτική κατεύθυνση και κινήθηκαν με διακυμάνσεις, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

  Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 914,87 μονάδες (+0,75%), σημείωσε χαμηλό +0,13%στις 909,30 και έκλεισε με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας 0,25% στις 910,34 μονάδες.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,23%, κλείνοντας στις 2.201,26 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,34% και τερμάτισε ενισχυόμενος κατά 0,54%. Πρώτη η Alpha με +2,2%. Με οριακή θετική μεταβολή (+0,1%) η Eurobank και η Τρ. Ελλάδος. Στο κόκκινο  Attica Bank -1,3%,  Εθνική -0,3%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+2,4%), που πήρε τη θέση του Φουρλή στον δείκτη FTASE25. Aegean +2,3%, ΟΤΕ +1,8%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -2,2%, Τιτάν -1,8%, ΑΔΜΗΕ -1,5%, ΕΛΠΕ -1,4%, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ -1,1%.

Στα mid caps επανήλθε σε ανοδική τροχιά η Intracom (+7,6%). Ακολούθησαν Intralot και Πλ. Θράκης +4%, Ιντρακάτ +3,2%, Autohellas +2,5%, Αβαξ +1,7%.

Κινητικότητα και υψηλές επιδόσεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση, που συγκέντρωσε περίπου 12% του ημερήσιου τζίρου (από 4-5% συνήθως). Σημαντική άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Ιντεάλ +11,5% (λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού σχήματος και διεύρυνσης δραστηριοτήτων με απορρόφηση εταιρειών), Byte +6,4%,  Λεβεντέρης +,5%, Λανακάμ +4%.

Διαβάστε επίσης