Αγορές

Η επέλαση των small caps – Μετοχές με αποδόσεις έως 612%!


 Μια σημαντική “ποιοτική” αλλαγή συντελείται αθόρυβα στο χρηματιστήριο, που συνεχίζει με αργό σταθερό βηματισμό την ανοδική πορεία του: Στο προσκήνιο επιστρέφουν  - μετά από πολυετή απουσία -  τα μικρά “περιφερειακά” χαρτιά, που καταγράφουν  εντυπωσιακές ημερήσιες επιδόσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Το δυναμικό comeback των small και mid caps επιδέχεται πολλές  - και αντικρουόμενες - ερμηνείες:  Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο ανοδικός κύκλος της αγοράς τείνει να ολοκληρωθεί, ή αντίθετα ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία γενικευμένης ανόδου, που θα έχει μεγάλο εύρος και χρονική διάρκεια.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών διαφόρων κλάδων, ενώ η μεγάλη άνοδος πολλών μετοχών της “περιφέρειας” απεγκλωβίζει κεφάλαια μικροεπενδυτών, ενισχύοντας τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Μεγάλος όγκος συναλλαγών

Μετά από μιά μακρά περίοδο αφάνειας, όλο και περισσότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται καθημερινά στο top-10 και στη λίστα των πλέον κερδισμένων, με συναλλαγές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων.

Οι μετοχές που δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν  από τους 4 βασικούς δείκτες, κάλυψαν χθες περίπου το 8% του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών και το 5% του τζίρου. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το προηγούμενο εξάμηνο η συμμετοχή τους στον ημερήσιο τζίρο δεν υπερέβαινε το 1% κατά μέσο όρο.

Τurnarount stories  και deals

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις μετοχές εταιρειών μικρής-μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης συναρτάται με τις καλές θετικές επιδόσεις τους, με turnarount stories και με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς κλάδους, όπου κυοφορούνται πολλά deals εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Ενδεικτική της δυναμικής που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή εικόνα στο ταμπλό: Ενώ οι τραπεζικές μετοχές διολίσθαιναν και στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα, 16 small caps και περιφερειακά χαρτιά σημείωσαν άνοδο πάνω από 5%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Μάλιστα τα 6 από αυτά κέρδισαν πάνω από 11%.

Τη  μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν: Ιλυδα +16,4%, ΕΛΓΕΚΑ +14,8%, Δομική Κρήτης +12,5%, Καραμολέγκος 12,3%, ΚΛΜ (Κλουκίνας-Λάππας) +11,5%, Λανακάμ και Βογιατζόγλου +9,3%,  Byte +8,8%, Μινέρβα +8,3%, CPI +7%, Centric +6,5%.

Αστρονομικές αποδόσεις

Ορισμένες από αυτές τις μετοχές έχουν ήδη μακρά ανοδική διαδρομή, ή συνεχίζουν ένα πολύμηνο ράλι αποφέροντας εντυπωσιακές αποδόσεις σε επιθετικούς παίκτες που τοποθετήθηκαν εγκαίρως.

Η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευαστικής εταιρείας Δομική Κρήτης (για την οποία υπάρχει φημολογία ότι τελεί υπό εξαγορά), έχει επταπλασιασθεί(!) σε διάστημα 12μήνου: Από 0,109 ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο, η μετοχή της έκλεισε χθες στα 0,776 ευρώ, καταγράφοντας +612%! Από τις αρχές Νοεμβρίου η απόδοση της είναι 202%, ενώ σε διάστημα 5 εβδομάδων (από τις 26 Απριλίου μέχρι σήμερα) κερδίζει 101%!

Η μετοχή της εταιρείας πληροφορικής “Ιλυδα” είχε πέρυσι τον Ιούνιο 0,28 ευρώ.  Σε ένα χρόνο η τιμή της εξαπλασιάστηκε(!) και χθες έκλεισε στα 1,70 ευρώ, με ετήσια απόδοση 507%!

Αρκετά μικρότερη αλλά εντυπωσιακή για τα δεδομένα του κλάδου είναι η επίδοση  μιας άλλης εταιρείας του ίδιου κλάδου, της Byte: Από τα 0,77 ευρώ που είχε πέρυσι τον Ιούλιο, η μετοχή της έκλεισε χθες στα 2,48 ευρώ, προσφέροντας απόδοση 220% σε 11 μήνες. Τις τελευταίες 5 εβδομάδες έχει σημειώσει άνοδο 60% - και συνεχίζει.

Ανάλογη πορεία έχουν ακολουθήσει πάνω από 20 μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, ακόμη και εταιρειών που βρέθηκαν στα πρόθυρα λουκέτου. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΒΙΟΤΕΡ, που “βάλτωνε” τον Οκτώβριο στα 0,08 ευρώ και χθες έπιασε τα 0,47 ευρώ - άνοδος 500%!

 Κρυμμένες ευκαιρίες

Τα “μικρά χαρτιά” έχουν βέβαια μεγαλύτερο  ρίσκο από τα blue chips, αλλά οι αποδόσεις τους είναι πολλαπλάσιες – αν αγοραστούν με σωστό timing.

Στην αγορά υπάρχουν ακόμη πολλές “ξεχασμένες” μετοχές αυτής της κατηγορίας, που υπόσχονται υψηλά βραχυχρόνια κέρδη και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιθετικών παικτών τους επόμενους μήνες – ιδιαίτερα αν ανακοπεί η ανοδική τάση των δεικτοβαρών τίτλων.

Διαβάστε επίσης