Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές- Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες στο ΧΑ


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές, αναζητώντας κατεύθυνση και σημεία ισορροπίας εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.  Το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό, καθώς μάλιστα αυξάνεται η μεταβλητότητα και τα νέα αρνητικά στοιχεία για την πορεία αμερικανικής οικονομίας επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Ευμετάβλητο σκηνικό στο ΧΑ, όπου η συναλλακτική κίνηση και ο ημερήσιος τζίρος συρρικνώνονται σταδιακά – ένδειξη ότι τα διεθνή funds τηρούν στάση αναμονής. Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές,  που έχασαν και σήμερα έδαφος, φρενάροντας την ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι βασική παράμετρος θα είναι το κλίμα που  διαμορφώνεται διεθνώς.

Κόντρα στα άσχημα νέα

Σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε νευρικότητα και οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Κατεύθυνση θα δοθεί μάλλον από τη Wall Street, που άνοιξε με σημαντικές απώλειες (-1,5%) και τώρα έχει αλλάξει ρότα, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί άλμα +2,3%.

Ιδιαίτερα θετική ένδειξη η εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου, που σημειώνουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία: +31,7% το brent, +33%  το αμερικανικό crude!

Το περίεργο είναι ότι  προηγήθηκε η γνωστοποίηση άκρως ανησυχητικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ: Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διπλασιάσθηκε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας τα 6,65 εκατομμύρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτούντες επίδομα θα είναι 3,5 εκατ.

Λίαν ανησυχητική και η έκθεση της Fitch, που προβλέπει μείωση του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 7% με 8% στο πρωτο φετινό εξάμηνο.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα με έντονες διακυμάνσεις, δίνοντας τελικά αντιφατικάμηνύματα για τη δυναμική και την κατεύθυνση της αγοράς. .
 Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +2,07% στις 547,57 μονάδες, μισή ώρα πριν από το κλείσμο βρέθηκε στο κόκκινο (-0,99% στις 531,16) και τερμάτισε με κέρδη 0,93% στις 541,44 μονάδες.
Ανοδο 1,13% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.315,4 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας +4,22% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών και βυθιζόμενος στη συνέχεια στο -6,95%. Με ισχυρή αντίδραση το τελευταίο ημίωρο, έκλεισε με απώλειες 3,38%  Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατήρησαν η Alpha (+1%)  και η Τρ. Ελλάδος (+0,6%). Στον αντίποδα Εθνική -8%, Πειραιώς -6,6%, Eurobank -3,3%, Attica Bank -2,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Jumbo +10%, ΟΤΕ +9,4%, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,4%,  ΑΔΜΗΕ +1,9%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΧΑΕ -4,2%, Βιοχάλκο και Φουρλής -3,8%, Lamda -2,7%, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ -1,6%.

Διαβάστε επίσης