Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί η παγκόσμια ειρήνη – Πρόσκαιρη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή


Το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στις αποφάσεις του Ισραήλ – Κατευναστικός ο Μπάιντεν, τί δηλώνει το Ιράν

Αποκλιμάκωση ή γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή που θα θέσει εν αμφιβόλω την παγκόσμια ειρήνη, προκαλώντας τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές και στην οικονομία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα μετά το πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.  

Το κλειδί της απάντησης κρατάει στα χέρια του Τελ Αβίβ και δη το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που θα αποφασίσει αν και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει σε αντίποινα προς την Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ δια στόματος Τζο Μπάιντεν θέλουν να βάλουν «φρένο» σε μια άμεση ισραηλινή απάντηση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ιράν χαρακτήρισε την επίθεση ως δικαιολογημένη απάντηση και τονίζει ότι το θέμα είναι λήξαν. Προειδοποιεί, όμως, ότι σε περίπτωση ισραηλινού χτυπήματος, θα απαντήσει με την ίδια δυναμική, καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να μην αφήσει το δάχτυλο από τη σκανδάλη-αν αυτό απαιτηθεί-. Καλεί μάλιστα, τις ΗΠΑ να μην ανακατευτούν στη διαμάχη με το Ισραήλ.

Προς ώρας καταγράφεται μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση, καθώς το Ισραήλ αλλά και οι γειτονικές του χώρες (Ιορδανία, Ιράκ, Λίβανος) άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους από το πρωί. Με πρωταγωνίστρια την Ουάσινγκτον γίνεται ουσιαστική προσπάθεια για αποτροπή μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περιφερειακή σύγκρουση, με ανυπολόγιστες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η Ευρώπη, μέσω των ηγετών τους, στέλνει μήνυμα για εγκράτεια και αποκλιμάκωση στην περιοχή, εντείνοντας τις πιέσεις-κυρίως προς το Ισραήλ- να αποφύγει τα αντίποινα προς την Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, όμως ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, δέχονται ισχυρές πιέσεις από τα πιο ακροδεξιά μπλοκ του Ισραήλ, να προχωρήσουν σ’ ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά του Ιράν. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η «προκλητική» ενέργεια της Τεχεράνης, πρέπει να απαντηθεί μ’ ένα mega-χτύπημα, που θα έχει ως βασικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν κατευθύνει την Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα νερά και την παγκόσμια κοινότητα σε κατάσταση έντονης ανησυχίας. Ακόμη κι αν η απάντηση του Τελ Αβίβ δεν έρθει άμεσα, οι εμπλεκόμενες χώρες και εν γένει η Μέση Ανατολή θα βρίσκονται με τα όπλα παρά πόδα, με την ειρήνη να κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Ο αντίκτυπος στις αγορές – Προβλέψεις για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου

Ο αντίκτυπος από την ανάφλεξη στην περιοχή και τους φόβους που προκαλούνται για την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία, αναμένεται να «εκφραστεί» αύριο με το άνοιγμα των αγορών. Σημείο αναφοράς αποτελεί το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου-σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς- ενδεχομένως να εκτοξευθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Πρελούδιο για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αποτελούν οι απώλειες των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin, έχασε 10% της αξίας του μέσα σε μόλις 30 λεπτά και λίγο μετά την επίσημη επιβεβαίωση των επιθέσεων.  Επίσης το etherium, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε επίσης κατά περίπου 10% και έπεσε κάτω από το σημαντικό όριο των 3. 000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα