Αγορές

Πακτωλός στο 7ετές ομόλογο, κάτω από 2% η απόδοση


Με χαμηλότερο κόστος από το αμερικανικό Δημόσιο δανείσθηκε σήμερα η Ελλάδα...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του νέου 7ετούς ομολόγου του Δημοσίου, καθώς προσφέρθηκε πακτωλός κεφαλαίων από «διψασμένους» για απόδοση επενδυτές, κάτι που επέτρεψε να διατεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία ένας μακροπρόθεσμος τίτλος του Ελληνικού Δημοσίου με απόδοση χαμηλότερη από το 2%.

Ειδικότερα, η προσφορά κεφαλαίων ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, καθώς αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο μέρος των μακροχρόνιων τίτλων της ευρωζώνης έχουν αποδόσεις κοντά στο μηδέν ή αρνητικές, ενώ ο ελληνικός τίτλος άρχισε τη διαδικασία υποβολής προσφορών με καθοδήγηση από τους αναδόχους για απόδοση 2,1%.

Η συνολική προσφορά διαμορφώθηκε στα 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν πενταπλάσια του ζητούμενου ποσού (2,5 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το ένα πέμπτο της έκδοσης καλύφθηκε από τους ίδιους τους αναδόχους, δηλαδή τις τράπεζες  Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Η μεγάλη προσφορά επέτρεψε στους αναδόχους και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να «φιλτράρουν» τους επενδυτές με ποιοτικά κριτήρια και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα τρία τέταρτα των τίτλων διατέθηκαν σε real money investors, δηλαδή σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, με περιορισμό της συμμετοχής των hedge funds, που κινούνται κερδοσκοπικά σε τέτοιες δημοπρασίες, επιδιώκοντας γρήγορη ρευστοποίηση των τίτλων για «κλείδωμα» βραχυχρόνιου κέρδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε και αυτή την φορά μια συντηρητική στρατηγική όσον αφορά την τελική διαμόρφωση της απόδοσης. Ενώ θα μπορούσε να την είχε συμπιέσει αρκετά χαμηλότερα από το τελικό 1,90%, αν έκανε δεκτές περισσότερες προσφορές από κερδοσκοπικά funds, προτίμησε μια πιο «αλμυρή» απόδοση, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα κατευθυνθούν οι τίτλοι σε σοβαρά χαρτοφυλάκια με μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που δεν θα κινηθούν κερδοσκοπικά στη δευτερογενή αγορά, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις τιμής και απόδοσης.

Με τη σημερινή έκδοση, που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή πολύ ακριβότερου χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα ολοκληρώνει την κάλυψη των φετινών δανειακών αναγκών από την αγορά και αποφεύγει κάθε κίνδυνο να χρειασθεί νέα άντληση κεφαλαίων σε ενδεχομένως χειρότερη συγκυρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισήμαιναν νωρίτερα οι Financial Times, λαμβάνοντας υπόψη την αρχική καθοδήγηση για την απόδοση του ομολόγου (2,1%), η διαφορά (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο θα διαμορφωνόταν σε 2,6%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την πρόσφατη έκδοση 10ετών τίτλων, όπου είχε διαμορφωθεί σε 3,73%. Εξάλλου, και πάντα με βάση την αρχική καθοδήγηση, η απόδοση διαμορφωνόταν πολύ κοντά στην απόδοση του 7ετούς αμερικανικού ομολόγου, που ήταν σήμερα 1,9667%.

Με βάση την τελική απόδοση του 1,90%, το ελληνικό κράτος δανείσθηκε φθηνότερα από το αμερικανικό! Βέβαια, θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν είναι απολύτως δόκιμες, καθώς τα επιτόκια του δολαρίου είναι πολύ υψηλότερα από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια του ευρώ.

Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο του ΟΔΔΗΧ, πάντως, τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των κύριων ευρωπαϊκών έχουν περιορισθεί αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας απέχει πλέον πολύ λιγότερο από 100 μονάδες βάσης (1%) από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Στην 5ετία, από την αρχή του χρόνου το spread από τα γερμανικά ομόλογα έχει μειωθεί εντυπωσιακά, κατά 172 μονάδες βάσης και πλέον είναι μικρότερο του 2% (185 μονάδες).

spread

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις