Αγορές

Σε πτωτική τροχιά το χρηματιστήριο


 Μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, εμφανίζοντας συμπτώματα κόπωσης μετά την αγχώδη προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων, που παραμένουν κρίσιμο σημείο για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.
  Υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα και ο τζίρος χαμηλός, καθώς τα ξένα funds έχουν κλείσει τα βιβλία τους  και περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης  εκκρεμοτήτων ή επιλεκτικής αναδιάρθρωσης θέσεων.

 Στο κόκκινο κινούνται όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες από την αρχή της συνεδρίασης, με διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση. Εντονότερες οι πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κέρδη προς κατοχύρωση. Αρνητική η επίδραση από τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια, που έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση την τελευταία ώρα.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η μεταβλητότητα, καθώς ο τζίρος θα περιορισθεί περαιτέρω και οι τιμές μπορούν να αλλάζουν  με μικρές συναλλαγές.
Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει τώρα σημαντικός καταλύτης που θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και να δώσει κατεύθυνση στην αγορά. Θετικά – αλλά ως δευτερεύουσας σημασίας - αξιολογούνται η άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και του Δείκτη της IHS Markit για τις παραγγελίες τον τομέα μεταποίησης.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, στα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων και στις

Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες και η δημιουργία βάσης σ’ αυτή την περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο νέας ανοδικής κίνησης.
 Προς το παρόν πρώτη στήριξη παραμένουν οι 890 μονάδες, ουσιαστικότερη οι 880.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα μεταξύ 902,41 μονάδων (+0,09%) και 897,15 (-0,49%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 898 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,40%.
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,70%, στις 2.257,7μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -1,75%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -2,1%, Eurobank και Εθνική -1,7%, Πειραιώς -0,9%, αμετάβλητη η Attica.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ, σημειώνοντας άνοδο 3,1%. Ακολουθούν ΑΔΜΗΕ +0,9%, ΟΤΕ +0,7%, Μυτιληναίος +0,4%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο  -1,7%, Coca-Cola -0,7%, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και  Lamda -0,6%.

Διαβάστε επίσης