Πολιτική

Σε περίοδο εργατικής κρίσης η Τράπεζα Κύπρου


 Σε περίοδο εργατικής κρίσης εισέρχεται η Τράπεζα Κύπρου, μετά την πρωτοφανή για τα κυπριακά τραπεζικά δεδομένα απόφαση της διεύθυνσης να ανακοινώσει με επιστολή της προς το υπουργείο εργασίας ότι θα προχωρήσει σε πλεονασμούς 193 υπαλλήλων της μετά τις εορτές του Πάσχα.

Η επιστολή της Τράπεζας στο υπουργείο εργασίας προκάλεσε αναταραχή στη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων της ΕΤΥΚ, που απάντησε ότι αντιτίθεται στον πλεονασμό υπαλλήλων. Η ΕΤΥΚ, που έχει επικριθεί από υπαλλήλους της Τράπεζας για τη χλιαρή της αντίδραση στις διαμορφούμενες εξελίξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δυναμικής αντίδρασης.

«Το μόνο που θα πετύχει η BOCY», τονίζεται στην επιστολή, «είναι να προκαλέσει αδιέξοδα με δεδομένη την αντίδραση της συντεχνίας, όπως κατ’ επανάληψη έχει προειδοποιήσει». Η διεύθυνση της Τράπεζας δικαιολογώντας προς το υπουργείο εργασίας την απόφαση της να προχωρήσει σε πλεονασμούς, εξηγεί ότι θα εφαρμόσει αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης για εκσυγχρονισμό της οργανικής δομής.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν υπηρεσίες και τμήματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα κατάργηση 193 θέσεων. Προσθέτει ακόμη ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της τυπολογίας καταστημάτων. Η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί της Τράπεζας είναι αβάσιμοι.

Το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, επισημαίνει στην επιστολή της προς τη διεύθυνση, «είναι το απόσταγμα της εμμονής σας στη διαδικασία πλεονασμού, για μείωση του εργατικού κόστους, και αυτή η λογική απορρίπτεται εκ προοιμίου», τονίζει.

«Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης μορφοποιείται μετά από σοβαρή μελέτη η οποία δεν έγινε και ούτε δόθηκε ποτέ στη συντεχνία», υποστηρίζει η ΕΤΥΚ. Καλεί καλόπιστα την εργοδοτική πλευρά να δώσει προς την ΕΤΥΚ όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία σε σχέση με την αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Οι πληροφορίες φέρουν τις δύο πλευρές να μην έχουν «κόψει» εντελώς τις γέφυρες επικοινωνίας, παρά την ανταλλαγή επιστολών σε σχέση με τους πλεονασμούς και εκτιμάται ότι αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση.

Με βάση τη νομοθεσία περί πλεονασμού, ο εργοδότης οφείλει ένα μήνα πριν την υλοποίηση της απόφασης να ενημερώσει γραπτώς το υπουργείο εργασίας.

Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, ανέφερε στη StockWatch ότι, πέραν του νόμου, ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, προβλέπει, όπως ο εργοδότης ενημερώνει την επηρεαζόμενη συντεχνία δύο μήνες προηγουμένως.

Επίσης σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων, όπως είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, η εργοδοτική πλευρά, επιβάλλεται να έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με τη συντεχνιακή πλευρά.

Σημειώνεται ότι το εργατικό καθεστώς των υπαλλήλων της BOCY διέπεται από συλλογικές συμβάσεις. Η εξέλιξη των πλεονασμών, είναι απότοκο των αποτυχημένων δύο σχεδίων εθελούσιας εξόδου που ετοίμασε η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Μάρτιο.

Με βάση το βελτιωμένο σχέδιο του Μαρτίου αποχώρησαν μόνο 73 υπάλληλοι ενώ ο στόχος ήταν μεταξύ 300-400. Οι λόγοι που συντρέχουν για να προχωρήσει ένας εργοδότης σε πλεονασμούς είναι να αναστείλει τη λειτουργία της μία εταιρεία ή ένας οργανισμός, ή να γίνει γενική αναδιοργάνωση με την κατάργηση υπηρεσιών και τμημάτων παραγωγής που θα προκαλέσει κατάργηση θέσεων εργασίας ή να μειωθεί αισθητά ο κύκλος εργασιών.

Είναι η πρώτη φορά που τραπεζικό ίδρυμα προχωρά σε πλεονασμό υπαλλήλων, χωρίς να υπάρχει ριζική αναδόμηση των εργασιών λόγω συγχώνευσης ή εξαγοράς. Υπάρχει η περίπτωση της Arab Bank η οποία το 2005 και πριν την εξαγορά της από την Τράπεζα Πειραιώς το 2007 είχε προχωρήσει σε πλεονασμούς.

Όταν η Τρ. Κύπρου απορρόφησε τη Λαϊκή έδωσε την επιλογή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν, με σχέδιο που οδήγησε σε εθελοντική έξοδο 1.400 ατόμων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις