Αγορές

Σε κατηφορικό δρόμο το χρηματιστήριο -Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές


Τον δρόμο της διόρθωσης παίρνει το χρηματιστήριο, μετά από οκτώ εβδομάδες ανόδου που απέφεραν αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη ε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και traders. Τα κέρδη αυτά "εξαργυρώνονται" τώρα, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες. Οι πιέσεις εντείνονται λόγω της επιδείνωσης κλίματος που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές.

Απώλειες 1,15% κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 2,02%, μετά από παρατεταμένη διολίσθηση. Σε καθοδική τροχιά κινούνται επίσης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX-0,75%) και η Wall Street, όπου ο Dow Jones χάνει  αυτή την ώρα 0,55% και ο S&P500 υποχωρεί κατά 0,80%

Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, σχεδόν αμετάβλητη η τιμή του φυσικού αερίου που υποχωρούσε το πρωι κατά 3%, όπως και του αργού πετρελαίου.

Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος  στις αγορές οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα lockdown και η πολιτική αναταραχή  μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή και στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

 Πρόσθετες ανησυχίες δημιούργησαν στις αγορές οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβαρυντικός παράγων για τη διαμόρφωση κλίματος είναι και η αυξανόμενη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Καλές ειδήσεις που θα βοηθήσουν στην "ψυχολογία" της αγοράς αναμένονται από το road show στο Λονδίνο, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και η κυβέρνηση.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται και τεχνικά σε σημείο καμπής.  Η περιοχή των 920-925 μονάδων αποδεικνύεται ισχυρή αντίσταση, όπου ανακόπτεται προς το παρόν η ανοδική κίνηση.

Στο ΧΑ από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο σε μικρό εύρος διακύμανση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Ολοι τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας.  Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονικά και σε μιάμιση ώρα έχουν αλλάξει χέρια μετοχές συνολικής αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,12% (916,58 μονάδες) μέχρι -1,19% (στις 906,74)  (-0,19%). Τερμάτισε με απώλειες 1,15% στις 907,06 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,26%, υποχωρώντας στις 2.205,35 μονάδες. Στο -0,35% δείκτης των mid caps.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες 2,02%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Σε κατηφορικό δρόμοδ -2,6%, Eurobank -2,2%,  Εθνική και Alpha -1,8%, Attica Bank -1,7%, Τρ. Ελλάδος -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips κέρδη κατέγραψαν μόνον οι Quest +2%, Motor Oil +1,4%, ΟΠΑΠ +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν  οι ΔΕΗ -3,1%, ΟΤΕ -2,5%, ΕλβαλΧαλκόρ -2%,  Σαράντης και Lamda -1,6%,  ΕΥΔΑΠ -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα